Jste zde

Domů » Potápění

Andamanské moře a potápění, 1. část

Thajsko a podmořský svět

Nejzajímavější podvodní život na mořských útesech a nejkrásnější podvodní scenérie, které Thajsko nabízí, se nacházejí na severu Andamanského moře, a to je také hlavní důvod, proč jsou tato místa nejvyhledávanější potápěčskou lokalitou.

Díky mezinárodnímu letišti Phuket se sem dostanete pohodlně a rychle, blízkost letiště je tak jedním z důvodů, proč je toto místo hojně vyhledáváno turisty z celého světa.

Návštěvníkům je zde k dispozici široká nabídka ubytování a restaurací všech cenových kategorií. Za potápěním v Andamanském moři se turisté mohou vydat v rámci jednodenních výletů z destinace Khao Lak, která se rychle stala vyhledávaným turistickým cílem jižního Thajska.

Tady se sny proměňují ve skutečnost – během jednoho zde můžete zažít při potápění různá zajímavá setkání např. s rejnokem, poté se nechat hýčkat v jednom z luxusních lázeňských wellness zařízení a také se zde ubytovat.

Ambiciózní sportovní potápěči mohou zase v této lokalitě podniknout 4- až 5-denní výpravy na lodích, které je zavezou k desítkám lokalit, které jsou pro potápění vhodné. Také je možné vydat se na výpravu podél stovky kilometrů dlouhé pobřežní linie, která vede kolem bezpočtu ostrovů Andamanského moře, a to až k vodám u Barmy. Jednoduše řečeno – severní Andamanské moře je všech potápěčů ráj.

Zřejmě každý potápěč už někdy něco slyšel o Richelieu Rocku. Toto místo je celosvětově proslulé tím, že je zde možné potkat žraloka obrovského – největší parybu světa. Útesy Richelieu Rock se rozkládají na ploše o velikosti asi na 1 km2 a mohou být prozkoumávány na jednodenních nebo i delších výpravách s přespáním na lodi.

Žralok obrovský se zde dá pozorovat nejlépe v březnu a v dubnu. Někdy je možné narazit i na skupinu dvou nebo tří těchto mořských gigantů, o mimořádné zážitky je zde ale postaráno téměř vždy. U Richelieu Rocku se nachází mnoho měkkých korálů, na které v tomto množství jinde v Thajsku nenarazíte.

Asi 14 km západním směrem leží ostrovy Surin, které nabízejí největší a nejvíce vyvinuté korálové útesy Andamanského moře. Nenajdete zde sice velké množství korálů měkkých, k vidění je zde ale velké množství dalších korálů, ryb, žraloků nebo mořských želv. Žádná potápěčská oblast Thajska nenabízí takovou rozmanitost mořského světa.

Národní park, ke kterému tato oblast patří, byl několikrát chválen za nejlepší ochranu mořských zdrojů v Thajsku a byl zařazen v programu UNEP do případové studie týkající se managementu mořských biotopů světa.

Thajsko a podmořský svět podruhé

Místo

Richelieu Rock 9° 21' 46.0008" N, 98° 1' 18.9984" E
Location