Jste zde

Domů » Thajské ostrovy

Andamanské moře a potápění, 2. část

Thajský podmořský svět

Korálové útesy ostrovů Soon Islands jsou také velmi pěkné a rozmanité, a jsou ideální i pro šnorchlování. Hluboká voda v blízkosti stěn útesů představuje životní prostor pro některé málo se vyskytující druhy – např. murény nebo ryby tzv. scorpionfishes, tedy čeleď ropušnicovití, která patří mezi nejjedovatější na světě.

Západním směrem od těchto ostrovů leží útesy Decom, které jsou zcela novou oblastí vhodnou pro potápění v Tha-le Thai.

Ostrovy Ko Bon a Ko Tachai jsou součástí Mořského národního parku Mu Ko Sicilan. V minulosti nebyly tyto ostrovy díky své odlehlosti potápěči nikterak oblíbeny, v poslední době se dostupnost výrazně zlepšila a v současnosti na Ko Bon přijíždějí denně často stovky potápěčů, aby se potkali s největším rejnokem světa – mantou obrovskou.

Zklamání jistě nezažijí ti potápěči, kteří sem přijedou v období od prosince do dubna. Šance, že narazíte na mantu obrovskou, je velice vysoká. Někdy je možné vidět až čtyři během jednoho dne. Zažít i jen jedno blízké setkání s tímto senzačním živočichem je pro každého nezapomenutelným zážitkem na celý život.

Když porovnáte časové a finanční náklady i příznivou dostupnost s ostatními potápěčskými lokalitami po celém světě, dojdete k závěru, že s oblastí Ko Bon může jen málokterá destinace držet krok.

Ko Tachai je ostrov, který je obklopen širokým otevřeným mořem. Okolní podmořské skály nabízejí jedno z nejrozmanitějších životních prostředí pro korály měkké v Thajsku. K vidění jsou zde často žralok obrovský i manta obrovská. Vidět tento krásný svět podmořských skal, které leží v hloubce 20 metrů, je přírodním zážitkem, který by jste si neměli nechat ujít.

Phuket zvaný perla Andamanského moře je ostrov, který by asi každý cestovatel alespoň jednou za život rád navštívil. Potápěčské oblasti jsou snadno, rychle a pohodlně dosažitelné, a i proto Phuket každoročně navštíví více jak 300 000 potápěčů. Pro Phuket mluví také to, že se zde potápění dá lehce spojit se všemi možnými jinými aktivitami.

Vody kolem ostrovů Racha a podmořské skály kolem ostrova Phuket jsou plné měkkých korálů. Často se stává, že potápěči během jednoho jediného ponoru narazí až na 10 žraloků leopardích. Organizátoři potápění na ostrově Phuket nabízejí velice vysokou kvalitu, založení potápěčského spolku přispělo výrazně ke kontrole dodržování postupů při potápění, a tím k ochraně životního prostředí.

Geografie: 

Místo

Ko Tachai 9° 3' 59.3532" N, 97° 49' 1.1136" E
Location