Jste zde

Domů » Potápění

Andamanské moře a potápění, 3. část

Podmořský život Andamanského moře
Autor: Orang Asli

Souostroví Similan je skupina 9 ostrovů ze žuly, asi 70 km od thajské pevniny v Andamanském moři. Jeho název je odvozen od malajského slova "sembilan", které v překladu znamená číslovku 9. Tyto ostrovy nabízejí turistům jedny z nejkrásnějších pláží a podmořských atrakcí Thajska.

Mořský svět je zde dobře chráněn díky zřízení národního parku Mu Ko Similan. Kouzlo místních korálů proměňuje tuto oblast v jeden z deseti nejkrásnějších potápěčských cílů světa. Rozmanitost mořského života je zde mimořádně vysoká – mnoho rybích druhů můžete spatřit pouze tady.

Pro zájemce je tu k dispozici více jak 100 komfortně zařízených lodí, které jsou vhodné k několikadenním výpravám s přenocováním na lodi. Souostroví Similan představuje zcela jistě turistický cíl první třídy.

K nejzajímavějším místům pro potápěče patří podmořské útesy, jakými jsou například Shark Rock. Podle názvu je jasné, že tady můžete narazit na žraloka, v tomto případě na žraloka bělocípého. Najdete zde i příležitost k překrásným a vzrušujícím zážitkům při pozorování strmých stěn útesů.

Další zajímavou potápěčskou oblastí je Christmas Point. Tady můžete vidět přes sebe naskládané vrstvy skal, které vytvářejí různé štěrbiny plné překrásných korálů měkkých a gorgonií – je to zážitek jako z "jiného světa".

Kdo má zájem vidět velké ryby, ten by se měl potápět u Hin Pusar. Podmořské skály zde leží v hloubce asi 70 metrů, a to je opravdu velká výzva. Kdo má raději méně náročné potápění, ten by si měl vychutnat korály a gorgonie u místa East of Eden nebo Island No. 5.

Ostrovy Phi Phi jsou tvořené z pískovce, který napomohl tomu, že tyto ostrovy mají velmi zajímavý a jedinečný tvar. Zejména ostrov Ko Phi Phi Leh se stal celosvětově známý díky filmu The Beach s Leonardem di Capriem v hlavní roli.

Kromě lezení po skalách je zde oblíbenou aktivitou samozřejmě i poznávání podmořského světa, který nabízí stejně fascinující a okouzlující zážitky jako krajina ostrovů. Potápět se je možné podél pískovcových útesů, kde se nacházejí i podmořské jeskyně. Zde narazíte na malé i na velké mořské obyvatele jakými jsou např. žralok leopardí nebo různé ryby hlubinné.

Potápěčské lokality se nacházejí všude kolem ostrovů Phi Phi a jsou lehce dosažitelné na lodích z pláží. U ostrůvku Ko Yoon je běžné, že během jednoho potápění narazíte na desítky mořských koníků. A na plážích zase můžete často pozorovat zvířata, která mají svůj domov v písku.

Andamanské moře - podmořský svět
Autor: Orang Asli
Andamanské moře - podmořský svět
Autor: Orang Asli

Místo

Ostrov Ko Phi Phi Leh 7° 40' 44.0004" N, 98° 45' 54" E
Location