Jste zde

Domů » Potápění

Andamanské moře a potápění, 4. část

Podmořský život Andamanského moře
Autor: Orang Asli

Pro potápěče, kteří jsou schopni trochu většího dobrodružství, je zde připraveno potápění k vraku lodě King Cruiser – je to jedno z nejznámějších míst Indického oceánu tohoto druhu. Dalším jedinečným místem je ostrůvek Ko Ha Hai, který láká svou nesrovnatelnou krásou podmořských jeskyň.

Uprostřed Andamanského moře leží ve velké vzdálenosti od pevniny dvě vzájemně propojené skály – "Muang" (růžová) a "Daeng" (červená). Jejich názvy jsou odvozeny od barev měkkých korálů, které obě tyto skály zdobí. Najdete zde také gorgonie, velké černé korály a velké množství rozmanitých ryb – od těch nejmenších, např. krevetek, až po mořské obry - žraloky nebo rejnoky obrovské či velké barakudy.

Hin Muang – Hin Daeng jsou nejlepšími místy v Thajsku pro potápění u skalních stěn. Dostat se k těmto daleko v moři položeným místům je celkem náročné – zájemci musí jet lodí z ostrova Phuket, kde mají zajištěné i ubytování.

Každý, kdo tyto skály někdy navštívil, potvrdí, že byl za tuto vynaloženou námahu bohatě odměněn. V těchto potápěčských lokalitách je možné najít všechno, co Andamanské moře nabízí. Hin Muang – Hin Daeng je nejznamenitějším potápěčským územím jižní části Andamanského moře a jedním z nejlepších v Tha-le Thai.

Na jižním cípu Thajska leží několik odlehlejších potápěčských lokalit, které doposud navštívil jen malý počet potápěčů. Krása a bohatost podmořského světa zde ale není o nic menší než na ostatních a mnohem známějších místech.

Zcela naopak, tato oblast patří ke třem nejrozmanitějším potápěčským cílům Tha-le Thai. Lokalita kolem ostrovů Adang Rawee je úplně srovnatelná s lokalitami kolem ostrovů Surin a Similan. Adang Rawee je také zajímavým historickým místem, kde ještě dnes žijí "mořští lidé" Urak Lawoi, kteří moře považují za svůj domov, a žili zde také legendární piráti ostrova Tarutao, kteří byli poraženi v roce 1947 skupinami britského námořnictva.

Nejlepší potápěčskou lokalitou této oblasti jsou skály Eight Mile, kde můžete pozorovat měkké korály a obdivovat velké množství druhů ryb. Často zde můžete zahlédnout žraloka obrovského anebo obrovské rejnoky – manty.

Potápěči, pro které je zde proud příliš silný, si mohou raději zvolit pro potápění oblast Jabang, kde je možné pozorovat korály měkké už v 5-metrové hloubce. Díky slunečním paprskům, které prosvětlují vodu, je zde dobrá viditelnost a potápěčům se tak díky nim otevírá výjimečně barevný podmořský ráj.

Andamanské moře - podmořský svět
Autor: Orang Asli

Místo

Ko Ha Hai 7° 24' 41.382" N, 99° 13' 16.7016" E
Location