Jste zde

Domů » Cha-Am

Cha-Am

Palác Phra Nakhon Khiri

Cha-Am je hlavní město stejnojmenného okresu (tzv. amphoe). Leží v jihovýchodní části provincie Phetchaburi, která se rozkládá jihozápadní části centrálního Thajska. Nachází se na té straně Thajského zálivu, kde vychází slunce, asi tři hodiny jízdy autobusem jihozápadně od Bangkoku (cca 160 km).

Jedná se spíše o klidné a relaxační přímořské letovisko, ideální pro rodinnou dovolenou, na jeho pobřeží stojí velký počet hotelů.
Široká pláž Cha-Am Beach patří bezpochyby k jedné z nejkrásnějších pláží na západní straně Thajského zálivu a těší se velké popularitě. Další oblíbenou pláží je Chao Samran Beach.

Palác Phra Ratchaniwet Maruek Thayawan, stojící nedaleko pláže, byl využíván králem Vajiravudhem (Rama VI.) jako letní sídlo na radu jeho lékaře. Díky chladnému a suchému prostředí paláce se tu měl král totiž uzdravit. Byl postaven ze dřeva ve 20. letech minulého století, jako stavební materiál byla použita předchozí královská rezidence u pláže Chao Samran, která byla demontována. Král zde strávil dvě léta (1924 a 1925), předtím, než zemřel.

Thajský největší národní park Kaeng Krachan se nachází asi 50 kilometrů severozápadně od města. Rozšiřuje se na západ až k hranicím s Barmou. Spatříte v něm zalesněné kopce a hory, vodní cesty a jako zvláštní atrakce je zde 58 m vysoká a 760 metrů dlouhá přehradní hráz Kaeng Krachan, za níž se rozkládá malebné jezero.

Na malém kopci u severního příjezdu do hlavního města provincie Phetchaburi (asi 36 km severně od města) stojí palác Phra Nakhon Khiri, který tu nechal postavit král Mongkut (Rama IV.) v roce 1860. Místní obyvatelé jej nazývají Khao Wang (Palác na kopci). Celý komplex je dnes znám jako Národní muzeum Phra Nakhon Khiri. K vrcholu kopce můžete buď dojít pěšky nebo se lze nahoru vydat i lanovkou.

Malebná jeskyně Khao Luang, asi pět kilometrů od Khao Wangu, ukrývá sochu Buddhy, která byla vyrobena na příkaz krále Chulalongkorna na počest jeho otce, krále Mongkuta.

Příležitostí pro hraní golfu je v celé oblasti opravdu nepočítaně. Golf je zde po vodních sportech bezpochyby nejpopulárnějším sportem. Mají tady postaveno několik golfových hřišť, některá jsou starší, jiná byla vytvořena teprve nedávno, a některá byla dokonce navržena slavnými mezinárodními hráči. Jmenujme například Cha-am Villa & Golf Club (27 jamek, driving range) nebo Springfield Royal Country Club (36 jamek, driving range).

Místo

Pláž Cha-Am Beach 12° 47' 36.0852" N, 99° 59' 3.8688" E
Location