Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Chiang Mai

Chiang Mai - chrám Wat Phra Singh
Autor: bluemonkey.

Chiang Mai je se svými 148 tisíci obyvateli největší a kulturně nejdůležitější město v severním Thajsku a díky přírodním krásám je nazýváno také "Růží severu". Zároveň je hlavním městem stejnojmenné provincie a hlavním městem kraje (amphoe) Mueang Chiang Mai.

Dnes druhé největší město Thajska si v roce 1292 zvolil král Mengrai za hlavní město své královské říše Lanna. V následujících letech se místo rozrostlo a stalo se centrem buddhismu "théraváda". V té době zde bylo postaveno mnoho oslnivých chrámů a jiných zajímavých staveb.

V dnešní době je toto místo lákadlem na turisty také díky výborným nákupním možnostem. Návštěvníků je zde k dispozici také mnoho dobrých hotelů a restaurací. Oblast je také výborným výchozím bodem pro trekingové výpravy, město je na západní a východní straně obklopeno horami, které dosahují výšky až 2000 metrů. Město i celý region je díky klimatickým podmínkám vhodným turistickým cílem po celý rok.

Chiang Mai je nejdůležitějším centrem Thajska, kde jsou vyráběny hodnotné a kvalitní umělecké výrobky. Z uměleckých řemesel jsou zde především zastoupeny dřevořezba, výroba ozdob ze stříbra, proutěné zboží, keramika, produkty z hedvábí a bavlny, vyšívané produkty atd.
Ulice Tapae Road a Chang Road se k večeru změní v jedno obrovské tržiště.

V místě jsou po celý rok pořádány různé slavnosti. Tři z nich mají opravdu speciální kouzlo. Květinová slavnost připadá na první únorový víkend, thajská oslava Nového roku Songkran se slaví od 12. do 15. dubna a Loy Krathong – slavnost světla, se slaví uprostřed listopadu. Při této slavnosti jsou na všech vodních plochách pouštěny malé loďky z listů banánovníku, které mají tvar lotosového květu, a které vezou zapálené svíčky.

Chiang Mai - chrám Wat Chedi Luang
Autor: bluemonkey.
Chiang Mai - ulice v noci
Autor: bluemonkey.
Geografie: