Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Chumphon, 1. část

Chumphon - trh
Autor: Fringer

Provincie Chumphon se nachází u Thajského zálivu, zahrnuje i část pevninské šíje Kra, která je se 40 km dlouhým pobřežním úsekem nejužším místem Malajského poloostrova. Tady je pozemní cesta mezi Indickým a Tichým oceánem nejkratší.

Tato malá thajská provincie o rozloze asi 6010 km2, je známá také jako "Brána na jih". V jižní a východní části jsou nížiny s rozsáhlými ovocnými plantážemi, ve vyšších oblastech na západě jsou doly a většinou neprozkoumané jeskyně.

Provincie má 222 km dlouhé pobřeží, který je lemováno mnoha většími i menšími ostrovy a útesy. Bílé písečné pláže jsou často ohraničeny malými lesíky s kokosovými palmami.

Hlavní město provincie, pojmenované také Chumphon, leží zhruba sedm kilometrů od východního pobřeží Thajského zálivu, u řeky Tha Tapao. Vzdálenost od thajského hlavního města Bangkok na severovýchodě je více než 460 km.

Národní muzeum představuje expozici o historii města, zaměřuje se zejména na události během 2. světové války, přírodní a kulturní zdroje provincie, historické předměty a také se věnuje tajfunu Gay, který v roce 1989 zničil prakticky všechny plantáže v okolí.

Muzeum se nachází v oblasti správy provincie, v ulici Phetkasem Road před křižovatkou na Pathomphon. Otevírací doba je od středy do neděle, od 9:00 do 16:00 hodin.

Místní rybí trh je otevřen každý den, nabízí čerstvé úlovky rybářů z blízkého přístavu Pak Nam. Po setmění se kolem stánků na tržnici u Kom Luangu objeví pulzující trh.

Vzhledem k tomu, že tento noční trh začíná hned v blízkosti nádraží, můžete sem dojít snadno pěšky. Zkuste ochutnat některé méně známé thajské pochoutky, dopřejte si pizzu nebo si vychutnejte šálek kávy u jednoho z mnoha stánků.

V hlavním městě provincie se koná každý rok v březnu nebo v dubnu námořní Marine Festival. Program zahrnuje výstavy o umění a řemeslech z regionu, soutěže v rybaření, festival mořských plodů, mini maratón anebo surfařské soutěže na Sai Ri Beach.

Festival na oslavu prince Chumphona se koná 19. - 25. prosince na počest zakladatele thajského námořnictva, s místními představeními a výstavou o životě a díle oslavence.

Nedaleko od hlavního města se provincie rozděluje silnicí vedoucí na jih. Zatímco jedna silnice vede podél pobřeží zálivu a pokračuje dále na jih, ostatní odbočují směrem k pobřeží Andaman.

Chumphon - rybí trh
Autor: Fringer

Místo

Národní muzeum Chumphon 10° 31' 24.8988" N, 99° 11' 38.472" E
Location