Jste zde

Domů » Pláže

Chumphon, 2. část

Pláž Thung Wua Laen Beach

Z přístavu Pak Nam se snadno dostanete trajektem na ostrov Ko Tao. Tento ostrov patří k provincii Surat Thani, je ale dobře přístupný.

Písečná pláž Thung Wua Laen Beach se rozkládá asi 16 km severně od hlavního města. Je snadno dosažitelná, lemována svěže zelenými hřebeny a je ideálním místem jak pro odpočinek, tak i jako výchozí bod pro potápění a šnorchlování a pro výlety k nedalekým korálovým útesům.

Přímo na pláži je několik hotelů a bungalovů, které vás budou lákat k ubytování. Některé také nabízejí pronájem potápěčského vybavení, kurzy potápění a organizují lodní výlety do různých potápěčských lokalit.

Potápět nebo šnorchlovat se dá také kolem ostrovů s národním parkem Mo Ko Chumphon. Leží nedaleko od pláže Sai Ri Beach, 20 km jižně od města. Také písečná pláž Sai Ri Beach má několik možností k ubytování.

Nedaleko od Sai Ri Beach, asi 21 km jižně od hlavního města, se rozprostírá na 317 km2 velký národní park Mu Ko Chumphon, ve kterém je také možné kempování. Od návštěvnického centra vede přes park celá řada turistických tras.

Součástí parku jsou i pláže, jako Thung Makham a Arunothai, ale také více než 40 malých ostrůvků v blízkosti pobřeží. Některé z nich, jako např. Ko Chorak a Ko Ngam jsou obklopeny krásnými korálovými útesy. Ko Thong Lang má naopak dlouhé bílé písčité pláže.

Místní klima je tropicko - monzunové, je zde již cítit severovýchodní monzun, takže většina srážek zde obvykle spadne v období mezi listopadem a lednem. Maximální teplota zde byla naměřena necelých 35°C, nejnižší teplota 19,4°C.

A jak se sem dostanete? Z Bangkoku do Chumphonu vám potrvá cesta asi 7 hodin jízdy autem po silnici č. 4, směrem na jih. Trasa vede přes Phetchaburi a Prachuap Khiri Khan, od křižovatky Pathomphon je to pak ještě dalších 8 kilometrů do města.

Linkové klimatizované autobusy odjíždějí do města od Jižního autobusového nádraží v Bangkoku. Dostanete se sem také vlakem. Město se nachází na železniční trati, která vede z Bangkoku na jih, cesta trvá asi 8 - 9 hodin. Vlaky jezdí buď z hlavního nádraží Hua Lamphong nebo z vlakového nádraží Thonburi (dříve známé jako nádraží Bangkok Noi).

Místo

Pláž Sai Ri Beach, Chumphon 10° 23' 28.1472" N, 99° 16' 53.2164" E
Location