Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Lampang

Thajské město Lampang s chrámem Wat Phra Kaeo Don Tao

Lampang (starý název Nakhon Khelang) je velké město ve stejnojmenné provincii v Thajsku, jejíž je také hlavním městem. Celá provincie se nachází v severní oblasti Thajska.

Město Lampang má kolem 55 tisíc obyvatel a leží asi 80 kilometrů jihovýchodně od Chiang Mai, na rozsáhlé rovině Maenam Wang. Od hlavního města Bangkok je vzdálené asi 500 km. Město je obklopeno lesy a malebnou horskou krajinou, horami Khuntan na západě a Pi-Pan-Num na východě.

Tradiční koňské povozy, které zde byly zavedeny v 19. století, jsou zde stále běžným dopravním prostředkem. Město je současně skvělým výchozím místem pro výlety a větší cesty po severním Thajsku.

Klima

Celá oblast má relativně suché klima, "zima" začíná po posledním monzunovém dešti v listopadu a trvá do března. Díky studeným masám vzduchu ze Sibiře někdy (i když poměrně vzácně) klesají noční teploty pod 10 stupňů Celsia. Zima je tady obvykle velmi suchá, slunná a příjemná.

Léto obvykle trvá od března do června, v dubnu teploty mohou vystoupat až na 40 stupňů Celsia. V odpoledních hodinách ale bývá více bouří a deště. Období dešťů začíná v červnu a trvá až do listopadu. Lampang se nachází mimo hlavní monzunové větry, a proto netrpí velkými povodněmi, které Chiang Mai v posledních letech často sužovaly.

Historie

Lampang byl hlavním městem stejnojmenného Mon - knížectví, které bylo založeno v 7. století. V 11. století připadlo ke Khmérskému království, za panování krále Mangrai. V 16. století si celý sever dnešního Thajska podmanili Barmánci, a to včetně Lampangu.

Na konci 18. století zavraždil Nan Thip Chang místního barmánského vládce v chrámu Wat Phra That Luang. Nástupci Nan Thip Changa, známého jako Chao Chet Ton ("Sedm princů"), byli vládci měst království Lan Na, a to až do doby panování krále Chulalongkorna (Rama V.) Siamu.

Památky

Ačkoliv je město Lampang snadno dostupn vlakem, autobusem nebo letadlem, zůstal nedotčen masovou turistikou, která již tolik změnila charakter měst Chiang Mai i Chiang Rai. Turisté sem obvykle přijíždějí pouze na krátkou zastávku, aby navštívili některý ze známých buddhistických chrámů (Wat).

Wat Phra Kaeo Don Tao je jedním z nejvíce uctívaných chrámů v celém Thajsku. Postaven byl v roce 1680 s krásnými dřevořezbami v barmském stylu a s hliněným slonem, který má připomínat, že zde byl kdysi uložen slavný "Smaragdový Buddha" v 15. století.

Chrám Wat Phra Kaeo Don Tao má padesát metrů vysoké chedi a s devítipatrovou teakovou střechou. Na území chrámu se nachází muzeum Lanna, jehož návštěvu by si návštěvníci určitě neměli nechat ujít.

Wat Sri Bunrueang a Wat Pa Fang jsou dva rozsáhlé chrámy v barmském stylu, který byly na konci 19. století rozšířeny díky bohatým Thajcům. Chrám Wat Phra That Chedi Sao znamená "Chrám dvaceti chedi".

Lampang - chrám Wat Pongsanuk Tai
Lampang - chrám Wat Phra Lampang Luang
Autor: jbeaulieu
Geografie: 

Místo

Chrám Wat Phra Kaeo Don Tao, Lampang 18° 18' 5.454" N, 99° 30' 32.2632" E
Location