Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Lamphun a památky, 1. část

Thajský královský palác Haripunchai

Wat Chamadevi

Wat Chamadevi je buddhistický chrám (wat), který najdete asi kilometr západně od dnešního centra Lamphunu, hlavního města historického Monského království Hariphunchai a současného hlavního města stejnojmenné provincie v severním Thajsku.

Chrám, původně zvaný Ku Kut, byl oficiálně pojmenován po královně Chamadevi v roce 1920 a od té doby nese název Wat Chamadevi. Královna Chamadevi kdysi nařídila jednomu lučištníkovi, aby vystřelil svůj šíp směrem k severu. V místě, kde šíp dopadl, začali pak stavět chrám. Nástěnné malby v hlavní budově chrámu, viháru, zobrazují výjevy ze života královny Chamadevi.

Zajímavosti Wat Chamadevi

Mahapol Chedi

Na chrámové ploše se nalézá jeden z posledních příkladů architektury období Dvaravati: Mahapol Chedi, zvaný též Suwan Chang Kot Chedi. Je to štíhlá, 21 metrů vysoká a pětistupňová pyramidální jehlanová věž chedi (thajská alternativa buddhistické stúpy) se čtvercovou základnou.

Stavebním materiálem byly cihly a lateritové kameny zdobené štukem. Není úplně jisté, kdy byla postavena, podle legendy to bylo někdy v 7. nebo v 8. století. Monský nápis pochází z počátku 13. století a udává, že byla stavba restaurována králem roku 1150 jako "Maha Bala Chetiya". Struktura, kterou tu ale uvidíte dnes, pravděpodobně pochází z času restaurování po poškození zemětřesením v roce 1218.

Mahapol Chedi sloužila jako jakási předloha pro podobné stavby jinde v království Lanna, jako je např. Wat Phrathat Hariphunchai. Byla vzorem i pro sedmistupňovou "Satmahal Prasada" v Polonnaruwě (ostrov Srí Lanka), kterou se vší pravděpodobností taktéž vybudovali monští mniši.

Na každém stupni stavby jsou umístěny po všech stranách čtyři výklenky, ve kterých stojí Buddhovy sochy. Široká čela soch jsou zcela typickým rysem období Dvaravati, o čemž svědčí i další figurální sochy umístěné v Národním muzeu v Lamphunu.

Rattana Chedi

Vlevo od vstupu do chrámu stojí přímo u moderního buddhistického kláštera viháru menší stavba - Rattana Chedi (Drahokamová chedi), postavená též Mony. Jde o stavbu 11,5 metrů vysokou, na jejíž stavbu bylo použito cihel se štukovou výzdobou. Byla postavena zřejmě někdy na počátku 13. století za vlády krále Sabbasiddhiho.

Další stavby

• Bot – chrámový prostor, nacházející se v jihozápadní části chrámového areálu. Stojí na vlastním malém ohrazeném území a obsahuje opravdu architektonicky pozoruhodný tympanon vyřezávaný ze dřeva. Je postaven ve středothajském stylu, ale štítové pole vykazuje prvky stylu La-Na.

• U jižního vchodu do chrámové oblasti stojí památník vysoce uctívaného mnicha Khru Ba Srivichaie (* 1878, † 1938), který nechal ve 20. letech minulého století chrám zrenovovat.

• V moderním viháru jsou k vidění nástěnné malby zobrazující scény ze života legendární královny Chamadevi.

Chrám Haripunchei

Nejpůsobivějším chrámem ve městě Lamphun je bývalý královský palác Haripunchai. Chrám stojí bezprostředně na břehu řeky Ping a jeho zlatá chedi Phra Maha je na své špičce ozdobena 68 kg zlatam a je dnes vysoká 46 m. Přitom původně měla tato stavba jen 4 m vysoký relikviář. Svatyně byla na všech čtyřech stranách otevřená a její střecha byla podepírána čtyřmi sloupy.

Thajský chrám Wat Chamadevi
Geografie: 

Místo

Wat Chamadevi, Lamphun 18° 34' 53.2452" N, 98° 59' 46.1796" E
Location