Jste zde

Domů » Bangkok

Muzea v Bangkoku, 1. část

Královské národní muzeum slonů
Autor: Mike Behnken

Národní muzeum

Národní muzeum se nalézá v blízkosti Národního divadla, nedaleko od Sanam Luangu, a je bezpochyby jedním z největších a nejkomplexnějších muzeí v celé jihovýchodní Asii. Jsou zde umístěny některé opravdu významné a unikátní sbírky předmětů a uměleckých objektů od thajské doby bronzové, až do moderního období dnešního Bangkoku.

Komplex se skládá z několika historických a nádherných staveb v thajském stylu, v minulosti byl také využíván jako palác, až do doby krále Chulalongkorn Wang Na. Muzeum je otevřeno od 9 do 16 hodin, každý den kromě pondělí, úterý a státních svátků. Vstupné činí cca 40 bahtů.

Muzeum královských člunů

Tato loděnice s ukázkami několika královských člunů se nachází na kanálu Khlong Bangkok Noi, který odbočuje z řeky Chao Phraya nedaleko mostu Phra Pinklao. Je součástí Národního muzea. Jedinečný design a dekorativní detaily každého člunu tady fascinují každého návštěvníka. Lodě byly využívány královskou rodinou a vládou a dříve sloužily i jako válečné lodě.

Nejkrásnější a nejslavnější lodí je určitě "Suphannahong“. Bývala používána pouze tehdy, když se král vydal s královským průvodem po řece, aby se zúčastnil ceremoniálu Kathin, buddhistické tradice, při níž byl mnichům věnován jejich šat. Tento obřad se konal zpravidla v říjnu nebo listopadu.

V současné době zde můžete vidět i "Narai Songsuban Ratchakan Kao Thi", nejnovější a největší královský člun, který byl postaven speciálně pro krále a je používán od zlatého jubilea nástupu Jeho Veličenstva na trůn v roce 1996.

Průvod královských člunů byl také důležitou součástí 200-leté oslavy Rattanakosinu a slavnostního přivítání konference APEC v roce 2003. Loděnice je otevřena pro návštěvníky denně od 9:00 do 17.00 hodin, vstupné je cca 30 bahtů. Platí se tu ale poplatek za pořizování videa a fotografií.

Národní galerie

Tato budova, která se nachází u silnice Chao Fa silnice naproti Národnímu muzeu, byla kdysi starou královskou mincovnou a roku 1974 byla přeměněna na Národní galerii. Jsou tu umístěny stálé sbírky tradiční thajské malby a současných děl předních umělců. Konají se zde také pravidelné speciální výstavy. Vstupné je asi 30 bahtů a otevírací doba je od středy do neděle od 9 do 16 hodin.

Muzeum v paláci Suan Pakkad

Palác Suan Pakkad se nachází u ulice Si Ayutthaya Road, nedaleko od křižovatky Phaya Thai Road. Původně býval sídlem princezny Chumbhot z Nagara Svarga, přední zahradnice a sběratelky umění v Thajsku.

V areálu paláce Suan Pakkad také stojí 8 tradičních thajských domů. Součástí sbírek je asijské umění a starožitnosti, mořské mušle, minerální krystaly, keramika a bronzové předměty z prehistorického pohřebiště Ban Chiang v severovýchodním Thajsku. Palác je otevřen denně od 9 do 16 hodin a vstupné činí cca 100 bahtů.

Královské národní muzeum slonů

Je to první budova po pravé straně, pokud směřujete na Vimanmek. Stojí tady model bílého slona, který na první pohled vypadá jako živý. Mýtus a legenda o bílém slonovi pochází z jihovýchodní Asie, ze země bílých slonů. V historii buddhismu představuje bílý slon plodnost a znalosti. Za noci narození Buddhy měla jeho matka sen, že k ní přišel bílý slon, aby jí daroval lotosový květ, symbol čistoty a vědění.

Geografie: 

Místo

Národní muzeum v Bangkoku 13° 45' 27.414" N, 100° 29' 33.054" E
Location