Jste zde

Domů » Bangkok

Muzea v Bangkoku, 2. část

Muzeum Kamthieng House - tkalcovský stav
Autor: nnice

Bílý slon stojí svým významem nad běžnými slony v Thajsku a je považován za posvátného. Ve starém Siamu uctívali králové tyto bílé slony a dokonce obraz jednoho z nich zdobil i novou vlajku. Poté, co slon ztratil svůj význam jako pomocník ve válkách, stával se lov těchto zvířat stále častějším a nakonec zůstalo naživu už jen pár bílých slonů.

Siamský král proto vydal zákon, že každý bílý slon, který bude nalezen v jeho království, musí být předán králi. Vysílal také různé expedice, které po těchto bílých slonech pátraly, a vypsal také pro objevitele těchto vzácných zvířat odměny.

Objev každého bílého slona se stal vždy zvláštní událostí, která byla slavena jako národní oslava. Ve sloním muzeu si návštěvníci mohou prohlédnout fotografie bílých slonů, kteří v minulosti užívali titulu "Královští sloni".

Muzeum Kamthieng House

Tento nedávno zrenovovaný a zkrášlený, 200 let starý dům v severothajském stylu je situován do zahrady Siam Society na ulici Sukhumvit Road Soi 21 (Asok). Obsahuje sbírku tradičních nástrojů a zařízení, které jsou používány zemědělci a rybáři v severním Thajsku. Otevřeno mají denně kromě neděle a pondělí od 9 do 17 hodin. Vstupné je asi 100 bahtů.

Muzeum panenek

Muzeum se nachází na ulici Soi Ratchataphan 85 (Soi Mo Leng), v příčné ulici k Ratchaprarop Road. Prezentují tu opravdu zajímavou sbírku ručně vyráběných thajských i zahraničních panenek. Muzeum získalo i několik ocenění za své miniatury a je otevřeno denně, kromě neděle a státních svátků, od 8 do 17 hodin, vstup je zdarma.

Muzeum vizuálních technologií

Toto je vůbec první muzeum fotoaparátů a fotografií v Thajsku i v celé Asii, které sdílí budovu spolu s fakultou Chulalongkornské univerzity. Jsou tu prezentovány historické fotografie a fotografická zařízení, a jejich vývoj. Také zde můžete shlédnout moderní umění techniky fotografování a ukázky tiskařských technologií. Vstupné činí asi 100 bahtů, muzeum je otevřeno od pondělí do pátku v době od 10 do 15,30 hodin.

Muzeum Siriraj

Siriraj je jednou z nejuznávanějších nemocnic v Bangkoku. Ale je zde ještě jedna důležitá instituce, totiž soudní muzeum, jakýsi malý "kabinet hrůzy". Mezi různými zdejšími částmi jsou těmi nejpozoruhodnějšími oddíl kriminologie a oddíl anatomie.

Návštěvníci se tady mohou seznámit s Oui Si nebo spíše s jeho nabalzamovaným tělem. Tento sériový vrah měl nechutný zvyk jíst játra svých obětí. Teď ovšem musí navždy stát ve skleněné vitríně, aniž by si kdy dělal nějaké výčitky svědomí. Jsou zde k vidění i orgány několika dalších zločinců, konzervovaná těla sebevrahů a obětí strašlivých nehod nebo vražd. Najdete tady také fotografie z nehod.

V oddělení anatomie mohou návštěvníci shlédnout zakonzervované nohy, ruce, vnitřní orgány, jakož i orgány deformovaných lidí. Návštěvník, který toho stále ještě nemá dost, může jít i do oddělení parazitologie. Toto muzeum je ale fascinující pouze pro lidi se silným žaludkem. Vstup do muzea nemocnice Siriraj je zdarma a otevřeno mají ve všední dny od 8,30 do 16,30 hodin.

Muzeum vědy

Muzeum vědy se nachází v blízkosti východního autobusového terminálu na ulici Sukhumvit Road (Ekamai). Je to přímo výstavní centrum pro prezentaci velkého množství vědeckých poznatků.

Mají tady i zajímavé akvárium, "svět počítačů“, planetárium a mnoho dalších zařízení, ať už jen pro zábavu nebo se vzdělávací hodnotou. Vstupné je přibližně 50 bahtů. Muzeum je otevřeno od úterý do neděle, od 9,30 do 17 hodin.

Muzeum Kamthieng House - tradiční nástroje
Autor: nnice
Geografie: 

Místo

Muzeum Kamthieng House, Bangkok 13° 43' 40.4256" N, 100° 31' 26.8464" E
Location