Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Okolí Lamphunu

Thajská jeskyně Erawan
Autor: robertmpratt

Chcete-li se vypravit prozkoumat okolí thajského města Lamphun, musíte si uvědomit, že některé ze zdejších avizovaných pamětihodností již vůbec nemusejí existovat, jsou opuštěné nebo se k nim smí jenom v určitou dobu. Proto se určitě vyplatí načerpat aktuální informace o cílech vašich případných výletů až skutečně na místě.

Vesnice

Na turistické mapě Lamphunu si asi povšimnete tradiční thajské vesnice s názvem "Hai La Village". Je to vesnice s tradičním životním stylem horského kmene Karenů.

Ovšem nutno poznamenat, že horští Karenové se již ve své podstatě vzdali svého tradičního způsobu života před mnoha lety. A to z poměrně jednoduchého a zcela pochopitelného důvodu. Jejich původní způsob života již nezajišťoval obživu rodin Karenů.

Podpora ze strany thajského cestovního ruchu se sem jaksi nedostavila a obyvatelé cse proto byli nuceni obrátit k zemědělství. Vesničané jsou nyní se svými příjmy docela spokojeni a jen jednou za rok slaví karenský Nový rok svými tradičními slavnostmi. Tyto oslavy se konají každoročně koncem července.

Tržnice

Za návštěvu určitě stojí také Nang Ngerk Cotton Handicraft Textile, tržnice podél silnice Route 106. Tahle tržnice spojuje nově otevřené obchody, které se snaží prodávat své služby návštěvníkům.

Jde zejména o nejrůznější podnikatele v cestovním ruchu a o taxikáře. Na něco podobného se dá narazit doslova po celém Thajsku. Současně tady ale můžete také na vlastní oči pozorovat jednotlivé řemeslníky, jak pracují na svých rukodělných výrobcích.

Jeskyně

Cesta k jeskyni Erawan představuje opravdu příjemné potěšení hlavně pro motorkáře. Je nutné projet úsek o délce zhruba 18 km po horách, než se dostanete k samotné jeskyni. Cesta vede po nekonečných rozlohách zahrad Lamjai (Longon), je stále užší a pomaloučku stoupá do hor.

Na konci cesty se ocitnete v thajském deštném pralese, kde budete muset za řidítky motocyklu neustále uhýbat široce převislým větvím stromů stojících u silnice. Když konečně dojedete až k samotné jeskyni, uvítají vás přátelští psi.

Jinak nikde široko daleko nenarazíte na žádného člověka, bývá tu pusto a prázdno. Jen zřídkakdy je u vchodu do jeskyně k nalezení nějaký průvodce, který by vám ukázal cestu po jeskyni. Ovšem bez průvodce je cesta do jeskyně Erawan velmi ošidná.

Chrám

K nejzajímavějším výletů patří určitě ten ke chrámu Wat Phra Phutthabat Tak Pha. Podle legendy navštívil toto místo sám Buddha, který si tu na jedné skále sušil své roucho. Na ní se z něj pak kousíček zachytil. Buddha zde také po sobě zanechal dvě stopy. Bylo to právě na kopci "Lan Pha Lat", kde mu byl později postaven chrám.

Nyní zbyla již pouze legenda vyprávějící o tehdejším velikém chrámu, který stával na kopci. Dnes to tady vypadá spíše jako nějaký vesnický komplex s těmi nejrůznorodějšími stavbami.
Ovšem ono místo, kde chrám v minulosti stával, dá se najít poměrně lehce. Jeho stavba si rozhodně vyžádala nezměrného úsilí a obětavosti jeho stavitelů.

V zadní části chrámu stojí několik chatek obývaných mnichy, chrám totiž slouží také pro výchovu budoucích mnichů. Ovšem uvnitř chrámu nepotkáte jenom mnichy nebo novice. Pohybuje se tam i velké množství jeptišek všech věkových kategorií.

Na úpatí chrámu je meditační centrum, často navštěvované věřícími ženami z provincie Lamphun. Starší mniši a učitelé chrámu informují návštěvníky o životním stylu buddhismus.

Thajský chrám Wat Phra Phutthabat Tak Pha
Autor: mtgf93
Geografie: 

Místo

Chrám Wat Phra Phutthabat Tak Pha 18° 27' 16.7472" N, 98° 55' 16.9428" E
Location