Jste zde

Domů » Thajské ostrovy

Ostrov Phuket - jídlo a pití

Ko Samui - pokrm Kaeng kiaw wan gai

Thajská kuchyně patří k nejostřejším kuchyním na světě. Vhodná směs koření a tropické plody se postarají o nesrovnatelný zážitek z jídla, a to nejen na ostrově Phuket. Mezi hlavní přísady patří koriandr, kokosové mléko, česnek, bazalka, zázvor, máta, sojová omáčka, tamarind, kary a téměř povinné chilli koření.

Kuchaři s hravou rafinovaností mění chutě jídel od ostrých, přes sladké až po kyselé. Strava je většinou pečená nebo dušená. Záměr kuchařů je vždy stejný – připravit chutný pokrm z ryb, mořských plodů, kuřat nebo z čerstvé zeleniny.

Velmi oblíbenými jídly je např. "kaeng kiaw wan gai" – kuřecí maso na kari s lilkem nebo "kao pat" – pečená rýže s vejcem, zeleninou a s krabím nebo kuřecím masem. Velice aromatickou chuť má "tom yam gung" – polévka z krevet nebo "plamuk tohd Katkám pik thai" – pečené kousky chobotnice na česneku.

V případě, že vám místní kuchyně nestačí, můžete na ostrově Phuket ochutnat skoro všechny známé mezinárodní kuchyně. Díky mnoha čínským přistěhovalcům je zde velmi rozšířená, o nic méně zdravá a chutná, čínská kuchyně.

Také zde rostoucí tropické ovoce chutná báječně – např. durian, mangostan, rambutan nebo liči. I pro nás běžnější druhy jako ananas, meloun, papaya nebo mango chutnají tak nějak lépe. Dalším chuťovým zážitkem je "Mekong" – z rýže pálený nápoj, který má blízko k rumu. Strava se zde jí vidličkou a lžící, servírovaná je ale v malých kouscích, které se napichují a předávají na lžíci.

Ko Samui - pokrm Kao pat
Autor: anasararojas
Ko Samui - polévka Tom yam gung
Autor: clayirving