Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Phetchaburi

Phetchaburi (v překladu "Diamantové město") je hlavním městem stejnojmenné provincie, která se nachází v jihozápadní části centrálního Thajska.

Na západě provincie hraničí s Myanmarem a pohořím Tenerassim, které se svými rozlehlými deštnými pralesy dominuje velké části krajiny.

Zde se také nachází největší chráněná oblast v Thajsku, národní park Kaeng Krachan. Na "placatějším" východě tvoří přírodní hranici provincie Thajský záliv.

Oblast leží uprostřed vysokého horského řetězce, asi 10 km od ústí řeky Maenam do Thajského zálivu a asi 170 km jihozápadně od hlavního města Bangkok.

Přes město teče stejnojmenná řeka, která se však v posledních stoletích kvůli silným sedimentacím přišla o svojí využitelnost pro velké lodě.

Místo tak bylo odtrženo od přímého přístupu k moři a ztratilo tak své výhodné umístění.

Phetchaburi je považováno za jedno z nejstarších osídlení v Thajsku, které bylo vybudované již před tisíci lety Khmery jako náboženské centrum.

Měli byste jej navštívit hlavně kvůli 30 chrámům, postavených v různých stylech, které svědčí o významu města jako centra kultury a obchodu.

Phra Nakhon Khiri je palácový komplex krále Mongkuta na 95 metrů vysoké hoře Khao Wang. Byl postaven v letech 1853-1860 v evropském neoklasicistním stylu pro astronomické královské výzkumy. Král Chulalongkorn využíval palác často pro uvítání státních hostů. Dnes je palác muzeem pro archeologické a umělecké předměty.

Na západním vrcholku "tří-kopcovitého" Khao Wangu stojí palác (s chrámem a observatoří), na prostředním vrcholku se nachází bílé chedi (část buddhistického chrámu), a na třetím, severovýchodním, byl postaven chrám Wat Phra Kaeo Noi s tmavě červenou věží, tzv. "prang".

K paláci můžete dojít pěšky nebo pohodlně vyjet lanovkou, nahoře pak zblízka uvidíte živé opice, které od vás budou chtít něco dobrého k snědku.

Phra Ram Ratchaniwet (lidově nazýván jednoduše jako Ban Peun) je palácová vila, kterou nechal budovat král Chulalongkorna (Rama V.) krátce před svojí smrtí v roce 1910. Budova ve stylu art deco byla dokončena roku 1916 německým architektem Karlem Dohringem.

Wat Yai Suwannaram je prý nejkrásnější buddhistický chrám ve městě. Zajímavá je vihára (buddhistický klášter) ze 17. století s nástěnnými malbami z období Ayutthaya, stará knihovna (hor trai) na dřevěných kůlech v malebné jezeře s mnoha rybami.

Klášter Wat Ko Kaeo Sutharam je postaven na břehu řeky Maenam, také na kůlech. Téměř po staletí se nezměnil. Další klášter Wat Mahathat Worawihan ve stylu Ayutthaya s úzkou věží (prang) se tyčí nad starým centrem města.

Již jen ruiny zbyly z kláštera Wat Khamphaeng Laeng, který zničili Khmerové. K vidění je ještě kamenná zeď a lateritová věž z období panování Džajavarmana VII. (12. století).

Krápníková jeskyně Tham Khao Luang se nachází asi 4 km severně od centra města. V jeskyni je vystaveno mnoho sedících sošek Buddhy a centrální socha Buddhy. V určitém čase padá shora do jeskyně sluneční světlo a vytváří tak zvláštní světelný efekt.

22 km severně od města se nachází hora a národní park Khao Yai s jeskyněmi Tham Khao Yai, v nichž se rovněž skrývají sochy Buddhy.

Také můžete podniknout celodenní výlet do největšího thajského přírodního parku Kaeng Krachan. Leží jen 70 km jihozápadně od města a objevíte v něm pestrou krajinu s dešťovými pralesy, vodopády a vápencovými horami, ve kterých si můžete prohlédnout několik jeskyní.

Pokud chcete strávit dovolenou na pláži, zajeďte si třeba do letoviska Cha-am.

Národní park Khao Yai, Thajsko
Autor: Little_Bizt
Geografie: 

Místo

Wat Mahathat, Phetchaburi 13° 6' 21.636" N, 99° 56' 48.7032" E
Location