Jste zde

Domů » Thajské ostrovy

Phuket a aktivity

Ko Phi Phi - pomořský život
Autor: _e.t

Mezi sportovními aktivitami na thajském ostrově Phuket hrají prim samozřejmě vodní sporty. Pro zpestření je ale připraven i program ve vnitrozemí. Máte chuť zalyžovat si na vodních lyžích, surfovat, potápět se nebo se jen prostě koupat? Většina známých vodních sportů patří ke standardnímu vybavení místních pláží. Na malém ostrově Ko Phi Phi navíc díky nádhernému podvodnímu světu vzniklo potápěčské centrum.

Surfování se dá praktikovat na většině hlavních pláží na ostrově. Prkna si tady můžete zapůjčit na jakoukoliv dobu, na hodinu, den nebo i na celý týden. Pokud jste úplní začátečníci, využijte služeb zkušených thajských profesionálů.
Vodní lyžování je zase populární zejména na pláži Patong.

Koupání v moři kolem ostrova je možné po celý rok. Nicméně to může být v některých místech, zejména během období dešťů, nebezpečné díky mořským proudům. Proto je vždy vhodné se informovat na místě.

Šnorchlovat se dá v chráněných zátokách prakticky kdekoliv. Obzvláště hezké a snadno přístupné jsou útesy u pláží Patong, Karon a Kata. Pravidelně potápěčské výlety na okolní ostrovy i do vzdálenějších potápěčských lokalit se stávají stále populárnějšími a jezdí se třeba i na ostrovy Phi Phi v sousední provincii Krabi, nebo na Similanské ostrovy v provincii Phang-Nga.
V obchodech s potápěčskými potřebami nabízejí zkušení instruktoři kurzy pro začátečníky i pro pokročilé.

Výlety lodí s rybolovem na moři se nabízejí především kolem přilehlých ostrůvků. Odjezdy jsou v brzkých ranních hodinách, návrat v pozdních odpoledních hodinách. Chytit můžete takové ryby jako jsou například kanic červený, havajský losos a jiné.

Pádlování na volném moři - forma ekoturistiky - se stává v poslední době stále oblíbenější. Můžete při něm prozkoumat místa, která jsou přístupná pouze lodí. Pořádají se výlety jednodenní nebo i delší, třeba do sousedního zálivu Phang-Nga a do provincie Krabi, jejíž mangrovové porosty jsou přístupné pouze lodí.

Pronajmout si můžete jachty všech typů a velikostí, s posádkou nebo bez ní. Jachtaři, kteří navštíví Phuket, tu naleznou kompletní servis - včetně doků, opraven lodí a bezpečného ukotvení. Jako např. v zálivu Ao Chalong, přístavu Boat Lagoon Marina či Laem Prao Marina.

Na ostrově jsou také čtyři prvotřídní 18-jamková golfová hřiště: Phuket Country Club a Loch Palm Club v Kathu, Blue Canyon Country Club v Thalangu v blízkosti letiště, Laguna Phuket Club u hotelu Banyan Tree.
Vstupné do klubů, poplatky green fee a služby caddie jsou cenově dostupné pro všechny zájemce.

Tři jezdecké kluby nabízejí možnost užívat si jízdy na koni, a to jak pro začátečníky, tak i pro zkušené jezdce. Jeden takovýto klub najdete u silnice Patak Road ve směru na pláž Kata Beach. Klub Ban Sai Yuan je pak na cestě k pláži Noi Han, a klub Laguna Phuket se nachází poblíž Bangthao Beach.

Vedle klasických aktivit návštěvníci na ostrově Phuket najdou nabídku netradičních dobrodružství – například výpravy do zátoky Phang Nga na kánoích s prohlídkou bizarních krasových oblastí. Pro dobrodužné povahy mohou být velkou výzvou trekingové výpravy nebo výpravy na slonech do vnitrozemí.
Za návštěvu stojí určitě národní park Khao Sok, který se nachází severovýchodním směrem od ostrova.

Phuket a slon
Autor: gstrosaker
Phuket s národním parkem Khao Sok
Autor: isidro2007