Jste zde

Domů » Thajské ostrovy

Phuket a zajímavosti

Kopec Rang Hill - výhled na město Phuket

Hlavní město Phuket stejnojmenné provincie v Thajsku je centrem obchodu a oblíbená nákupní destinace. Krásné rezidence v koloniálním stylu se stinnými arkádami z 19. století, jež v minulosti byly ve vlastnictví místních "cínových a kaučukových baronů", dodávají městu jeho zvláštní charakter.

Na kopci Rang Hill se můžete dobře najíst a pak obdivovat divukrásný výhled na město. Mají zde též fitness park, jenž se dá vhodně využít k tréninku pro lezení po skalách.

Ve vesnici thajského folklóru The Thai Village u silnice Thepkasattri Road si můžete užít typicky jihothajské pokrmy spolu s kulturní show s thajským tancem, šermem s meči, thajským boxem, místními zvyky a se slony.

Můžete tady pozorovat výrobu ručně tkaného hedvábí, výrobu lakovaného a stříbrného zboží, klenotů a hodinek, řemeslnou výrobu slunečníků a můžete si tu samozřejmě také zakoupit již hotové výrobky.

Národní muzeum Thalang se nachází v blízkosti památníku "Dvou Hrdinek". Muzeum má stálou výstavu historických předmětů a materiálů, které podávají zprávy o životě v Phuketu v minulosti.

Chrám Wat Phra Thong se tyčí ve směru do vnitrozemí od pláže Nai Yang, vevnitř je slavná socha Buddhy, která leží zčásti v zemi.

Legenda praví, že tady kdysi jeden chlapec narazil se svým vodním buvolem na něco, o čemž si myslel, že je to nějaký kůl vystupující ze země. Na místě se pak chlapci i vodnímu buvolovi udělalo špatně.

Vesničané byli ovšem velmi zvědaví, co to vlastně je a začali tam kopat. Zjistili, že zdánlivý "kůl" je chomáčem vlasů zlaté sochy Buddhy. Ale nepodařilo se jim vykopat ze země víc, než jen vršek sochy a tak postavili na tomto místě chrám. V 18. století se vetřelci z Barmy znovu pokoušeli celou sochu vykopat, ale neuspěli kvůli útoku roje sršňů.

V národním parku Namtok Ton Sai a oboře Khao Phra Thaeo s celkovou rozlohou 22 km2 přebývají v idylické krajině medvědi, dikobrazi, giboni a makakové, různé ještěrky a také více než 100 druhů ptáků. Obdivovat tu můžete také krásné vodopády.

V buddhistickém chrámu Wat Chalong, jen pár kilometrů směrem do vnitrozemí od pláže Chalong, stojí sochy dvou nejuctívanějších buddhistických mnichů z ostrova, Luang Pho Chaema a Luang Pho Chuanga.

V Phuketu a na sousedních ostrovech Nakha, Rang Noi, Rang Yai a Bon jsou vybudovány perlové farmy. Na jejich návštěvu je ale třeba zvláštní povolení.

Na motýlí farmě s akváriem, které se nachází asi 3 km za městem, můžete zažít opravdu fascinující svět tropických živočichů, jako jsou motýli, hmyz, ryby anebo korály v jejich přirozeném prostředí. Otevírací doba je denně od 9,00 do 17,30 hodin.

Krokodýlí farma Chana Charoen vám umožní poznat více než 1 000 krokodýlů a aligátorů, druhy, které žijí ve slané vodě, ale i ve vodě sladké nebo ve vodě v ústí řek. Krokodýlí farma se nachází na okraji města, otevírací doba je denně od 9.00 do 17.30 hodin.

Chrám Wat Phra Nang Sang, historická památka na ostrově, byl původně postaven jako pevnost na obranu a měl sloužit proti vetřelcům z Barmy. Hlavnímu sálu dominují tři staré a velké sochy Buddhy, vyrobené z cínu.

Místo

Phuket 7° 52' 59.5488" N, 98° 23' 15.9792" E
Location