Jste zde

Domů » Pattaya

Potápění na východě Thajského zálivu

Thajský Ko Chang a potápěč v moři
Autor: n.hewson

Potápěčské oblasti na východě Thajského zálivu jsou velmi snadno a pohodlně dostupné, což samozřejmě zájemcům o tento sport ušetří peníze i čas. Důležitými centry potápění jsou zde Pattaya a Ko Chang.

Pattaya je více jak 40 let celosvětově známým letoviskem a nabízí mnohostrannou a dobře rozvinutou turistickou infrastrukturu. Říká se, že nabízí celosvětově ty nejlepší podmínky ke strávení dovolené.

Potápěčské oblasti u Pattayi se dají rozdělit do 3 skupin:

V blízkosti pobřeží se nacházejí ostrovy Ko Lan a Ko Sak. Viditelnost zde není úplně dobrá, ale zájemci se sem dostanou za pouhých 20 až 40 minut za celkem příznivou cenu.

Korálové útesy zde sice nejsou nikterak bohatě rozmanité, když ale budete pozorovat písečné dno, tak můžete narazit na zajímavé živočichy – např. na mořské koníky, "ďábelské" nebo "krokodýlí" ryby.

Dále od pobřeží se nachází ostrov Ko Rin. Vynaložený čas a finanční náklady k dosažení tohoto ostrova jsou sice větší, odměnou je ale výborná viditelnost. V této oblasti se nacházejí vraky ztroskotaných lodí.

Nejznámější je Hardeep – loď, která byla potopena za druhé světové války bombardováním. Dalším vrakem je H.M.S. Kram – válečná loď Thajského královského loďstva, která byla potopena plánovaně za účelem zajištění nové potápěčské atrakce.

Na ostrov Ko Chang je možné se dostat po silnici z města Bangkok a dále trajektem. Cesta autem trvá asi 5 hodin. Alternativou může být let do města Trat, cestu si tak zkrátíte asi na polovinu.

Ko Chang je druhým největším ostrovem Thajska a je relativně novou turistickou destinací. Turistická infrastruktura se nachází v turistických oblastech, jakými je např. Sai Khao Beach.

Potápění v mělkých vodách u korálových útesů Ko Changu je možné, viditelnost pod vodou ale není zrovna nejlepší. Rozmanitost mořské fauny je zde spíše průměrná. Kdo by měl zájem vidět krásnější a zajímavější mořský svět, ten by se měl vydat ke skalám jižně od Ko Changu – např. na Hin Sam Sao a Hin Look Bath.

Tato potápěčská místa se nacházejí v otevřeném moři a viditelnost je zde lepší než kdekoliv ve východní oblasti zálivu. Podmořský svět zde nabízí korály kamenité, bičíkovité a také některé druhy korálů měkkých.

K vidění je zde velké množství druhů ryb – speciálně útesové ryby jako např. různé druhy skalárů nebo sapínů. Stejně tak větší, pro otevřené moře typické ryby, jako např. barakudy, makrely nebo dokonce i žraloci.

Potápěčský turismus se u tohoto thajského ostrova stále rozvíjí. Náklady jsou relativně nízké a kvalita nabízených služeb se rychle zlepšuje. Tato oblast má předpoklady na to, aby se v budoucnu stala potápěčským centrem východní části Thajského zálivu.

Thajský Ko Chang a podmořský svět
Autor: n.hewson
Thajský Ko Chang a podmořský svět 2
Autor: n.hewson

Místo

Ko Chang 12° 6' 30.2472" N, 102° 21' 20.1168" E
Location