Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Provincie Ranong

Thajská provincie Ranong s vodopádem Nam Tok Ngao

Ranong je provincie (Changwat) v jižní části Thajska. Je to první jižní provincie na západním pobřeží, vzdálená asi 570 km od města Bangkok a 300 km severně od letoviska Phuket. Provincie je často zaměňována zahraničními turisty s provincií Rayong na východním pobřeží zálivu, ale má velmi odlišnou topografii a krajinu.

Na západě provincie hraničí s Andamanským mořem a na severu s Myanmarem (Barmou), na východě leží Chumphon a na jihu pak Surat Thani. Rozkládá se na ploše cca 3298 km2, žije zde kolem 180 tisíc obyvatel, z toho přibližně polovina ve stejnojmenném hlavním městě.

S ročními srážkami 4000 mm je tou vůbec nejvlhčí provincií v Thajsku, ale má přitom nejnižší hustotu obyvatelstva. Protože období dešťů, trvající někdy celých 8 měsíců, je velmi dlouhé, je nejlepší dobou k návštěvě provincie období od prosince do dubna.

80% provincie včetně ostrovů je je díky dešťům zalesněno. Region také protíná mnoho malých řek a potoků, některé vodopády padají až z 1.000 metrů vysokých hor. Větší část této malé provincie je pokryta horskými deštnými pralesy. Maximální teplota byla dosažena v roce 2008, a sice 34,1°C, nejnižší teplota byla naměřena 20,3°C.

Na poměrně malém území nabízí provincie jedinečnou přírodní krajinu s horkými prameny, vodopády, bílými písečnými plážemi a pobřežními ostrovy. Na severovýchodě oblasti je šíje Kra, nejužší část poloostrova. Zde je pouze 44 km široký pás země, který odděluje Andamanské moře od Thajského zálivu.

Horké prameny a arboretum

Pouze 1 km od hlavního města, u chrámu Wat Tapotharam, vyvěrají horké prameny s teplotou vody 65 - 70°C. Je to samozřejmě příliš horká voda ke koupání, což se ovšem dá napravit v místních lázních, vybudovaných v rustikálním stylu, kde teplota vody dosahuje vcelku snesitelných 42°C.

Bízký hotel Jansom Thara také provozuje velké veřejné lázně s vodou z těchto horkých pramenů. Horké prameny jsou obklopeny lesním území arboreta Raksawarin, kde se lze posadit do stínu na lavičky a kochat se nádhernou zdejší přírodou. Dokonce tady návštěvníkům nabízejí i jízdu na slonovi.

Victoria Point

Thajci si cení hlavního města již dlouho jako skvělého výchozího bodu pro plavbu lodí do Victoria Pointu (barmsky Kawthaung), nejjižnějšího místa na pevnině Myanmaru (Barmy). Asi 5 km jihozápadně od centra provinčního hlavního města se nachází přístav Saphan Pla, odkud lodě vyplouvají do Kawthaungu.

Za malý poplatek můžete také využít krátkou plavbu trajektem přes řeku Chan. Panuje zde čilý ruch, většina místních obyvatel se živí rybolovem, v mnoha obchodech prodávají pletené koše se složitým opletem, suvenýry z lakovaného dřeva a drahé kameny.

Během britské nadvlády v Barmě (1824 - 1948) bylo místo známé právě jako Victoria Point. Dnes je to zóna volného obchodu, která je často navštěvována turisty v malých lodích. 26. prosince 2004 to bylo jedno z nejvíce postižených měst v Barmě, které zasáhla tsunami.

Vodopád Nam Tok Ngao

Od silnice č. 4 dojedete po ujetí asi 12 km jižně od hlavního města ke kaskádovitému vodopádu s označením Ngao. Zejména během období dešťů je to přímo jedinečná podívaná.

Místo

Město Ranong 9° 57' 9.3528" N, 98° 36' 25.4124" E
Location