Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Satun, 1. část

Langkawi - lodě
Autor: phalinn

Satun je hlavním městem stejnojmenné provincie, která se rozkládá na západním pobřeží jižního Thajska. Město se nachází na úpatí pohoří Tenasserim a při ústí řeky Maenam Satun do Andamanského moře. V jeho okolí se rozkládají prakticky nedotčené deštné pralesy a písečné pláže s korálovými útesy.

Město samo o sobě ještě dnes nabízí kouzlo dřívějšího Thajska, od metropole Bangkok je vzdálené asi 1000 km (vzdušnou čarou cca 800 km).

Turistické význam města je malý, přijíždí sem jen nezávislí cestovatelé, protože se odtud můžete vydat lodí do Langkawi a odsud dál do Penangu, a tak si ušetřit zajížďku přes město Hat Yai. Především turisté, kteří tráví několik měsíců v jižním Thajsku, využívají tuto cestu, aby si obnovili v Penangu thajské vízum.

Hlavní obživou místních obyvatel je rybaření, ryba se zde zpracovávají a dále prodávají ve dvou přístavech. Také obchod s Malajsií přispívá k jinak skromným místním příjmům. Velká část tohoto obchodu je založena na pašování, pašeráci jsou zde známí a jsou úřady tolerováni.

V malebném autentickém městském centru mohou návštěvníci zažít staré Thajsko, například v parku Khao To Phaya Wang, který je obklopen vápencovými kopci, a má mimo jiné jeskyni a potok. Uprostřed města stojí zajímavá mešita Bambang.

V okolí města se nachází mnoho idylických míst s jeskyněmi, skálami, vodopády a průzračnými jezery. Pokud se vydáte na lodi s místními obyvateli po řece nahoru nebo dolů, můžete získat unikátní pohled do životního stylu Thajců, kteří si postavili své domovy nebo chaty hned u vody. Řeka pak slouží jako jejich zdroj potravy (ryby, krabi, měkkýši), jako koupelna i jako dopravní cesta.

Ačkoli se město Satun nachází několik kilometrů od moře, můžete příliv pocítit i tady. Takže se může stát, že jednoho rána uvidíte vodu téct dolů po proudu, ale v odpoledních hodinách na stejném místě je tok proti proudu.

Asi pět kilometrů od města se nachází přístaviště Tam Ma Lang, odkud se dostanete na malajský ostrov Langkawi.

Krajina provincie je charakterizována rozmanitými pohořími, rovinami a mnoha menšími i většími ostrovy v Andamanském moři.

Místní krajině vévodí kaučukové a kokosové plantáže, specifickými místními produkty jsou pletené výrobky z bambusu a ratanu. Navíc mají tyto tkané textilie původní vzory. Každý rok v únoru se tu pořádají oslavy doprovázené pouštěním draků, což je velice oblíbené hlavně u zdejší čínské populace.

Thajsko - město Hat Yai

Místo

Město Satun 6° 37' 13.3752" N, 100° 4' 6.2724" E
Location