Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Satun, 2. část

Část národního parku Mu Ko Phetra

Národní park Tarutao se skládá ze souostroví Tarutao a Adang, národní park Thale Ban (přírodní rašeliniště, obklopené malebnými horami s četnými jeskyněmi a vodopády) se nachází v pohraniční oblasti s Malajsií. Mořský park Tarutao je opravdu bohatý na přírodní zajímavosti a byl již také zapsán na seznam "Přírodního dědictví zemí ASEAN".

První mořský národní park Thajska se skládá z asi 50 ostrovů, Ko Tarutao je ten největší, kde sídlí i ředitelství parku. Ostrov pokrývají husté lesy a objevíte tu i malebné zátoky a jiná zajímavá místa. V období 1939 - 1947 zde byli ubytováni političtí vězni. Přibližně 16 km západně od ostrova Ko Tarutao leží kolem Ko Lee Peh několik ostrůvků, kde žijí známí "mořští cikáni".

Dva ostrovy, Adang a Rawi, leží zhruba 80 km od hlavního města provincie a dá se tu i kempovat. Šnorchlování a potápění se obzvlášť doporučuje na Rawi, u jeho dlouhé bílé písčité pláže a rozsáhlých korálových útesů.

Národní park Mu Ko Phetra byl založen v roce 1984, patří k provinciím Trang a Satun. V místě Pak Bara si můžete také pronajmout člun k výletu po okolním moři. Ostrovy jsou převážně skalnaté s údolími a plážemi. Přenocování je možné pouze ve vlastních stanech.

Provincie byla až do roku 1813 distriktem s názvem Mukim Setul v malajském státě Saiburi (dnes Kedah). Vzhledem k mnoha problémům nařídil král Phra Nang Klao (Rama III.) oddělení od Saiburi do čtyř samostatných mueangů: Kubang Pasu, Saiburi, Perlis a Satun.

V roce 1897 spojil král Chulalongkorn (Rama V.) čtyři města v rámci nově zřízeného monthonu Saiburi. Při podepsání Anglo-siamské smlouvy roku 1909 mezi Velkou Británií a Siamem byl Satun přiřazen k dnešnímu Thajsku, protože většina jeho obyvatel byla siamského původu. Po zrušení monthonů v roce 1933 mu byl přiznán status samostatné provincie (tzv. changwat).

Dnes je jednou ze čtyř provincií v Thajsku, které mají většinovou muslimskou populaci. 67,8% jsou muslimové a 31,9% jsou buddhisté. Navzdory náboženským rozdílům se zde všichni vdávají a žení bez problémů a vznikla tak etnická skupina známá jako SamSam.

Znak provincie zobrazuje Phra Samut Thewa sedícího na skále v moři při západu slunce. Phra Samut Thewa je bůh, který vládne na moři a kámen je jeho božským dopravním prostředkem. Západ slunce symbolizuje Andamanské moře na západě provincie.

Místo

Ostrov Ko Tarutao 6° 35' 43.0008" N, 99° 38' 40.9992" E
Location