Jste zde

Domů » Thajské ostrovy

Souostroví Samui

Souostroví Samui - jedna z pláží
Autor: mr. Wood

Před západním pobřežím Thajska se rozprostírá souostroví Samui, které tvoří 80 ostrovů. Z nich je obydlena přibližně pětina. Největším ostrovem je Ko Samui, po němž je celé souostroví také pojmenováno. Pokud se chystáte strávit dovolenou na souostroví Samui, můžete se těšit na krásné pláže, úžasnou přírodu a potápění.

I během dovolené na západním pobřeží Thajska se můžete vypravit na některý z ostrovů. Z města Surat Thani jezdí pravidelně trajekty na Ko Samui. Pokud můžete, udělejte si čas a poznejte nádherný svět tohoto souostroví.

Ko Samui je třetí největší thajský ostrov. V 70. letech minulého století ho objevili individuální turisté a dnes sem přijíždí přibližně milion a půl turistů za rok. Největším letoviskem je Chaweng na východě ostrova. Klientela ze všech koutů světa se schází na sedmikilometrové Chaweng Beach. Vyznavači vodních sportů si tu jistě přijdou na své. K nabídce patří vodní lyžování, windsurfing, jízda na katamaránu anebo parasailing.

Pokud je pro vás Ko Samui moc hlučný, vydejte se na ostrov Ko Phangan, který od něj leží směrem na sever. Tento druhý největší ostrov celého souostroví proslavily hlavně opuštěné zátoky. Turisté se mohou vydat pěšky podél pobřeží, od pláže k pláži.

Pokud byste chtěli poznat vnitrozemí s kopci, deštnými lesy a vodopády, vyžádejte si nejlépe služby místního průvodce. Pokud trávíte dovolenou na Ko Phanganu, neměli byste si nechat ujít slavnou úplňkovou párty na pláži Hat Rin. Jednou za měsíc se pláž promění v obrovský prostor pro 6 000 milovníků zábavy a tance.

45 km severně od Ko Samui a 40 km východně od thajského pobřeží najdou potápěči oblíbený ostrov Ko Tao, který je rovněž součástí souostroví. Ke jménu Želví ostrov přišel díky svému kopcovitému tvaru. Ubytovat se můžete většinou jen v prostě zařízených bungalovech, ve kterých není zaveden proud ani voda. Ko Tao tak zaručuje jedinečné souznění s přírodou.

Na východním pobřeží se nacházejí odlehlé jeskyně a na západním nádherné pláže. Většina návštěvníků však přijíždí proto, aby se v moři kolem ostrova potápěla. Při nočním potápění v období od ledna do září můžete narazit na želvy a barakudy.

Západně od souostroví se rozprostírá národní park Mu Ko Ang Thong Marine, ke kterému patří 42 neobydlených ostrovů. Na ostrov Ko Wua Talab jezdí pravidelně trajekty a sídlí zde také správa národního parku. Voda mezi ostrovy je často jen 10 m hluboká, ale mnoho ostrovů se tyčí strmě do výšky. Na příklad Ko Wua Talab dosahuje v nejstrmějším místě výšky 400 metrů.

Na vrcholky můžete vyjít pěšky a odsud pozorovat východ či západ slunce. Můžete si prohlédnout i několik jeskyní. Tento mořský národní park je ideální ke koupání a šnorchlování. Při pohledu na kouzelné pláže vám bude okamžitě jasné, proč ostrovy inspirovaly anglického autora Alexe Garlanda k napsání románu Beach.

Samui - slon
Autor: mr. Wood
Souostroví Samui - jedno z měst
Autor: mr. Wood
Geografie: 

Místo

Ostrov Ko Tao 10° 5' 54.3948" N, 99° 49' 41.6892" E
Location