Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Sukhothai, 1. část

Sukhotai - Část komplexu buddhistických chrámů

Sukhothai (nebo také Sukhotaj) je hlavním městem stejnojmenné provincie, která se nachází v severní oblasti Thajska.

Najdete ho asi 440 kilometrů severně od hlavního města Bangkok, v povodí řeky Yom uprostřed kopcovité oblasti, která slouží k pěstování rýže. Město se skládá ze dvou poměrně odlišných částí: Starého a Nového Sukhotaje.

Historie

Vzniklo v roce 1238 ze starého khmerského osídlení, a o 120 let později se stalo hlavním městem prvního nezávislého království Sukhothai. Podle jedné legendy však bylo město založeno již kolem roku 500 n.l., jedním z jeho vládců byl král Chao Aluna Khmara, také známý jako Phra Ruang.

Zakladatelem města a jeho prvním králem byl Sri Indraditya (cca 1238 - 1270), nejvýznamějším panovníkem ale byl král Ramkhamhaeng (1275 - 1317).

Mniši z Cejlonu, pozvaní do země vládnoucími králi, pak přinesli a rozšířili po celé oblasti učení théraváda buddhismu. Náboženské budovy v khmerském stavebním slohu byly v mnoha případech přestavěny do stylu buddhistického.

Král Ramkhamhaeng, který dvakrát navštívil čínského císaře Kublaj chána, se stal "otcem Thajska". Vyvinul z khmerského písma jedinečnou thajskou abecedu.

Tato skutečnost také jistě přispěla k začlenění mnoha etnických skupin lidí. Za vlády jeho nástupců se ale moc království rozpadala a ve 14. století se stala součástí silné Ayuthaye.

Provincie měla opravdu bohatou minulost, o čemž svědčí četné vykopávky světské i sakrální architektury. Návštěvníkům, kteří se zajímají o historii, má hodně co nabídnout. Jádro města ale bylo v roce 1968 zcela zničeno velkým požárem, všechny postavené budovy v této oblasti tak pocházejí z nedávné doby.

Zajímavosti

Návštěvníci, kteří do Sukhotaje přijedou autobusem, uvidí nejprve pouze ubytovací zařízení. 11 km severním směrem se pak objeví staré městské hradby, a pak historické město, známější jako Historický park.

Jedná se o rozsáhlý komplex 16 buddhistických chrámů a čtyř hinduistických svatyní, okrasných jezírek, valů a příkopů na celkové ploše 70 km2. Po deseti letech restaurátorských prací byl tento park otevřen v roce 1987 a je jedním z vůbec nejdůležitějších buddhistických symbolů Asie. Byl zařazen do Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Na mnoha pozůstatcích staveb se nacházejí masivní kamenné sochy Buddhů. Památník v blízkosti vchodu do historické části města připomíná krále Ramkhamhaenga. Typické pro architekturu chrámů z období království jsou stúpy v podobě lotosového květu.

Každý rok v listopadu se koná v historickém park svátek svíček a Loy Krathong. Tento místní obyčej byl oživen v roce 1977 při příležitosti oslav více než 700 let starého Svátku světel Loy Krathong na tamních starobylých zbytkách staveb.

Mezi hlavní atrakce patří průvody se zapálenými svíčkami, ohňostroj, soutěže krásy s folklorními prezentacemi a světelnou a zvukovou show. Tento festival se ovšem slaví po celém Thajsku.

Národní muzeum Ramkhamhaeng nabízí k vidění opravdu nádherné sochy a keramiku. Uprostřed budov trůní kráčející Buddha, typický pro období Sukhothai. V prvním patře jsou díla z jiných epoch.

Sukhotai - socha Buddhy
Geografie: 

Místo

Město Sukhothai 17° 0' 20.07" N, 99° 49' 33.1536" E
Location