Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Sukhothai, 2. část

Sukhothai - chrám Wat Mahathat
Autor: deepgoswami

Proslavená je kopie nápisu na kamenné desce z roku 1292 (originál je v Národním muzeu v thajském městě Bangkok), na němž se mimo jiné uvádí:

"Šťastné Sukhothai, voda se hemží rybami, pole jsou plná rýže, král neuložil svým poddaným žádné daně ... Kdo chce obchodovat se slony, ten může, kdo chce obchodovat se zlatem a stříbrem, ten může! Jasně září lidské tváře."

Určitě byste měli toto muzeum navštívit dřív, než se vypravíte do historického parku. Z modelu zaniklého města můžete získat lepší informace o umístění jednotlivých míst a naplánovat si celou prohlídku předem.

Bývalé politické a náboženské centrum se nachází v samém středu historického města Sukhothai. Rozkládá se na ploše 160.000 m2! Terén obklopuje vodní příkop a území je rozděleno na dvě oblasti.

V první oblasti narazíte na zříceniny světských staveb, na zcela zničený královský palác a na pozůstatky dalších královských budov, nazývané Noen Phrasat. Kamenný sukhotajský nápis naznačuje, že by se mohlo možná jednat o Sala Phramat nebo Buddha Sala.

V 19. století našel thajský král Mongkut další důležitý, do kamene vytesaný nápis, jehož stáří sahá až do období vlády krále Ramkhamhaenga. Také byly objeveny části kamenného trůnu, nazvané Manangkhasila Asana.

Z nápisu vyplývá, že král Ramkhamhaeng nechal postavit trůn uprostřed háje cukrových palem. Na jeho přání tady pak kázal o buddhistických dnech Subbath jeden mnich, zatímco král si šel za svými oficiálními povinnostmi. Později byl tento trůn instalován v Bangkoku, v chrámu Smaragdového Buddhy.

Buddhistický chrámový komplex Wat Mahathat má okrouhlou věž hlavní chedi, která spočívá na velkém čtvercovém základu, a vytváří na svém vrcholu lotosový květ. Jeho čtvercovou základnu zdobí reliéf, znázorňující obřad buddhistických následovníků.

Pak následují čtyři nárožní věže a čtyři kaple. Šest řad sloupů rozšiřujících se na východ podpíralo kdysi dřevěnou střechu. Ještě dnes můžete obdivovat zrestaurované sochy Buddhů, které se vracejí na své původní místo. Ovšem ta vůbec nejkrásnější bronzová socha byla králem Ramou I. ve 14. století převezena do Bangkoku, do chrámu Wat Suthat.

Ruiny buddhistického chrámu Wat Si Sawai leží jihozápadně od Wat Mahathatu, uprostřed nádherného okolí. Tři prangy jsou obklopeny zdí, hlavní prang byl postaven jako jediný v lopburském nebo hindském stylu. Kousek západně pak stojí jeho vihara (buddhistický klášter).

Další vihary jsou bočně od prangu, ale vystavěny jsou v buddhistickém stylu. Podle názoru korunního prince (krále Ramy VI.) byl hlavní prang kdysi hinduistickou svatyní. Našel tam totiž zbytky hinduistické sochy Sayomphu, největšího hinduistického božstva, a různé sochy boha Šivy. Teprve později se stal tento klášter buddhistickým.

Wat Traphang-Ngoen leží západně od Wat Mahathatu. Uprostřed uvidíte čtvercový podstavec a na něm pak hlavní budovu, v jejíchž čtyřech výklencích stojí Buddhové. Na východě pak stojí ubosot, stavba pro obřady mnichů. Je ovšem již silně zchátralý a můžete tu vidět již pouze lateritové pilíře.

Kromě toho zde najdete chrámy Wat Si Sat, Wat Chana Songkhram a Wat Traphang-Thong, ten posledně jmenovaný se nachází na ostrově v jezeře. Všechny tři chrámy jsou podobné svou khmerskou architekturou.

Sukhothai - chrám Wat Si Sawai
Autor: deepgoswami
Sukhothai - Buddha chrámu Wat Mahathat
Autor: deepgoswami
Geografie: 

Místo

Wat Si Sawai, Sukhotaj 17° 0' 50.0436" N, 99° 42' 8.3808" E
Location