Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Surat Thani

Thajský mořský park Ang Thong Marine National Park

Surat Thani je nejrozlehlejší provincií na jihu Thajska a rozkládá se na ploše asi 12 800 kilometrů čtverečních. Nachází se na východním pobřeží Thajského zálivu u zátoky Bandon, v úrodné krajině při ústí řeky Tapi.

Stejnojmenné hlavní město provincie se nalézá asi 685 km jižně od Bangkoku a je pro většinu turistů jen zastávkou při cestě na prázdninový ostrov Ko Samui.

Provincie se také může pochlubit jedněmi z vůbec nejkrásnějších ostrovů v celém Thajsku, např. ostrovem Ko Samui. Je to třetí největší ostrov Thajska, velký asi jako Penang a říkají mu "Palmový klenot" celého tohoto nablýskaného souostroví.

Mezi další krásné provinční ostrovy patří například Ko Phangan anebo Ko Tao, a také kolem 40 ostrovů ve fascinujícím mořském parku Ang Thong Marine National Park (v překladu něco jako Zlatá miska), jenž se tu rozprostírá na ploše 250 km2.

Provincie byla osídlena již v pravěku, o čemž svědčí nalezené kamenné nástroje z doby paleolitu. V minulosti patřilo město Surat Thani mimo jiné k legendárnímu a tajemnému buddhistickému království Šrívidžaja, které zde před 1500 lety ovládalo celý Malajský poloostrov a také velkou část ostrova Jáva.

Zprávy o Šrívidžajské říši se uchovaly především v záznamech čínských potulných mnichů I-Ching, kteří toto království navštívili během svých poutí do Indie na konci 7. století. Vykopávky u malého města Chaiya potvrzují, že tu kdysi býval opravdu velice vyspělý státní útvar. Chaiya bylo údajně v minulosti hlavní město Šrívidžajské říše.

Roku 1897 byla z okresů Mueang Chaiya a Kanchanadit vytvořena jediná provincie s názvem Chaiya, která měla sídlo v Ban Donu (v překladu něco jako "Výše položené místo").

Hlavní město přijalo svůj současný název v roce 1915 od krále Vajiravudhy (Rama VI.), Zhruba přeloženo v překladu znamená, že je to město dobrých lidí, protože obyvatelé byli velmi oddaní buddhisté.

Mezi zajímavosti v okolí města patří Kao Thapet Nature and Wildlife Centre. Tato zoologická zahrada ve volné přírodě s rozlohou bezmála 470 ha se nachází osm kilometrů od města u silnice č. 4009.

Lze tu spatřit mnoho volně žijících zvířat. Z vrcholu kopce Khao Tha Phet v nadmořské výšce asi 200 metrů je jedinečný panoramatický výhled na celé město, na řeku Tapi a zátoku Bandon.

Na vrcholku je umístěna buddhistická stavba Si Surat Stupa z roku 1957 s relikviemi Buddhy, které sem byly věnovány před 30 lety indickou vládou.

Místo

Kao Thapet Nature and Wildlife Centre 9° 5' 37.8384" N, 99° 20' 48.5916" E
Location