Jste zde

Domů » Bangkok

Bangkok a doprava

Bangkok - skytrain
Autor: Pietro Motta

Skytrain

Tou nejmodernější formou dopravy v thajském městě Bangkok je ultramoderní vyhlídková nadzemní dráha, která se pohybuje nad soutěskami ulic s hlavními dopravními tepnami.

V první fázi tu postavili dvě linky, které spojovaly centrum města ze Siam Square s víkendovou tržnicí Chatuchak na Phahonyothin Road na severu a s východním autobusovým terminálem na Sukhumvit Road v jihovýchodní části města (konečná On-Nut) se čtvrtí Sathorn v jihozápadní části, kde také stojí německé a rakouské velvyslanectví.

Metro

Trasa metra měří 20 kilometrů a má 18 stanic, z nichž 3 jsou přestupními uzly na Skytrain. Jedna ze stanic je přímo u Queen Sirikit National Convention Center.

Autobus

Bangkok má velmi hustou síť autobusových linek. Sazby jízdného v linkových autobusech jsou velmi příznivé, klimatizované autobusy a minibusy jsou jen mírně dražší. Ve většině hotelů a knihkupectví a v kancelářích TAT na Phetchaburi Road a Ratchadamnoen Nok Avenue jsou k dispozici informace o jednotlivých trasách.

Taxi

Hotelové taxíky mají pevné tarify. Veřejné taxíky jsou všude na silnicích rozeznatelné podle nápisu "Taximeter", všechny mají opravdu taxametr a jsou klimatizované.

Tuk-tuk

Tyto tříkolové motocyklové rikši jsou oblíbeným dopravním prostředkem zejména na krátké vzdálenosti do jednoho kilometru. Jízdné je sjednáváno již před vlastním odjezdem.

Doprava mimo město

Letecká

Nové mezinárodní letiště Suvarnabhumi International Airport se nachází v distriktu Bang Phli, v provincii Samut Prakan, asi 30 km východně od města. Letištní taxy je nutno zaplatit jak pro mezinárodní, tak i pro vnitrostátní letecký provoz.

Autobusová

Meziměstské autobusy poskytují rychlou dopravu do všech koutů země Thajsko. Klimatizované autobusy jezdí do mnoha venkovských oblastí. Rezervaci pravidelných i dálkových autobusů zajišťují všechny hotely a všechny významné cestovní kanceláře. Můžete také kontaktovat autobusové terminály.

Vlaková

Efektivní železniční doprava spojuje severní a severovýchodní města s Bangkokem (nádraží Hualampong). Z nádraží Thon Buri odjíždějí vlaky na západ, a na jih umožňují další železniční spojení v provincii Kanchanaburi a na jih Thajska a pak i do Malajsie a Singapuru.

Expresní vlaky disponují lůžkovými a lehátkovými vozy ve třech třídách: první a druhá třída jsou klimatizované, třetí třída není klimatizovaná, je vybavena pouze větracím zařízením.
Rezervace vlakového spojení je možná ve všech hlavních železničních stanicích a v kancelářích "Advance Booking Office“.

Automobilová

V případě, že chcete cestovat autem, existuje v Thajsku mnoho autopůjčoven, včetně mezinárodních společností, jako je např. autopůjčovna Avis a Hertz. Nezbytností k pronájmu vozidla je mezinárodní řidičský průkaz.

Silniční systém je dobře značený. Mějte ale na paměti, že v Thajsku se jezdí vlevo a pravidla místního silničního provozu byste měli vždy znát před zahájením jakékoliv jízdy autem.

Geografie: 

Místo

Letiště Suvarnabhumi International Airport 13° 41' 29.22" N, 100° 45' 1.2492" E
Location