Jste zde

Domů » Hua Hin - Královské město

Hua Hin, 1. část

Thajsko - část města Hua Hin

Město Hua Hin se nachází asi 200 kilometrů jihozápadně od města Bangkok a je bezesporu vůbec nejstarším letoviskem v celém Thajsku. Jedním dechem je často zmiňováno s letoviskem Cha-am, které je vzdálené pouhých 25 kilometrů.

Vzestup "ospalé" rybářské vesnice na turistické letovisko začal v roce 1921 s výstavbou železniční tratě z Bangkoku do Singapuru.

Ředitel státní železnice nechal poté postavit v těsné blízkosti pláže hotel Railway, který ještě dnes existuje a je součástí řetězce Sofitel (Accor). Hotel byl původně určen pro cestující železnicí, nicméně přilákal do místa cestovní ruch.

V roce 1926 tady navíc král Rama VII. nechal postavit svou letní rezidenci - palác Wang Klai Kangwon. Dodnes tu thajská královská rodina pravidelně tráví nejteplejší měsíce v roce - obvykle tedy březen a duben. Také mnoho rodin z vyšší společnosti Bangkoku zde má své vily.

Přestože se Hua Hin otevírá moderní době, zachovalo si ještě pořád určitou atmosféru evropského období "fin de siècle" z přelomu 19. a 20. století. Najdete zde také nejstarší golfové hřiště v Thajsku, více než 70 let staré Royal Hua Hin, které je stále v provozu.

Místní pláž se táhne asi tři kilometry jižně od skalnatého ostrohu u letoviska, který mu také dal jméno (název města znamená něco jako Skalnatá hlava), až k dalšímu, poněkud mohutnějšímu skalnatému ostrohu na jihu, kde na sebe navazují jednotlivé buddhistické chrámy.

Bílý písek a prázdninové hotely propůjčují pláži speciální atmosféru. Existuje tady také mnoho příležitostí k provozování vodních sportů.

Kopec Khao Takiap v nejjižnější části pláže je vzdálen asi 4 km od centra. Na jeho severním svahu je postaven buddhistický chrám, odkud budete mít zejména v ranních hodinách překrásný výhled na přímořské letovisko a celý záliv. Kolem něj určitě potkáte spousty opiček makak.

Mezi místní zajímavosti patří zastávka Railway Station, údajně nejkrásnější vlakové nádraží v celém Thajsku. Malý královský pavilon patřil kdysi k paláci Sanam Chan v Nakhon Pathomu a byl znovu postaven v roce 1968 právě v tomto thajském letovisku.

Ve večerních hodinách určitě navštivte noční tržnici. Přes den je to den normální průchozí ulice, která je večer uzavřena pro dopravu a promění se v tržiště. Je to oblíbené místo pro večerní setkávání, turisté tu mimo jiné mohou ochutnat jednoduchou místní kuchyni.

Místo

Palác Wang Klai Kangwon, Hua Hin 12° 35' 18.5028" N, 99° 57' 20.3472" E
Location