Jste zde

Domů » Hua Hin - Královské město

Hua Hin, 2. část

Thajský vodopád Pala-U u města Hua Hin

Město Hua Hin je bezesporu nejznámější svými bavlněnými výrobky, které jsou nabízeny s různými potisky a v těch nejrůznějších barvách.

Oblíbené jsou také zdejší sušené plody moře, a to zejména mezi těmi, kteří dovedou ocenit thajskou a čínskou kuchyni.

Pravidelně v únoru se stává palác Phra Nakhon Khiri centrem konání populárního festivalu s různými zvuky a světly, s trhy na ulicích a s lidovou zábavou.

Mezi místní vyhlášené slavnosti patří Jazz Festival, který se koná každý rok v červnu. Světoznámí muzikanti zde hrají společně s thajskými hudebníky.

Místní hoteliéři, "Vintage Car Club of Thailand" a "Tourism Authority of Thailand" pořádají každoročně v prosinci přehlídku historických vozidel, tzv. "oldtimerů", a klasických vozů. Ve večerních hodinách se pak koná párty ve stylu 20. let minulého století.

A jak se sem dostanete? Cesta z Bangkoku klimatizovanými nebo obyčejnými autobusy trvá asi tři hodiny. Z hlavního nádraží Hualampong v Bangkoku sem také několikrát denně vyjíždějí vlaky, cesta pak trvá asi čtyři hodiny, v závislosti na druhu vlaku.

Autem sem dojedete z Bangkoku po vynikající silnice č. 4 (Buddha Monthon Road) přes Nakhon Pathom a Phetchaburi.

Asi osm kilometrů jižně města se rozprostírá Park Sea Pine Tree Garden. Je třeba odbočit u kilometru č. 240 na silnici č. 4 doleva a odtud je už to jen 500 metrů. K dispozici jsou zde restaurace a hotely. Mezi kilometry 243 a 244 odbočuje silnice k malebnému jezeru Khao Tao s krásnou pláží Sai Noi Beach.

Stále více a více oblíbené mezi turisty jsou malebné vodopády Pala-U, ležící asi 60 kilometrů západně od letoviska Hua Hin.

Název národního parku na pobřeží, Khao Sam Roi Yot, doslovně v překladu znamená "Tři sta vrcholků". Park pokrývá území o rozloze přibližně 100 km2. Vysoké, jen řídce zalesněné vápencové pohoří se tyčí nad rašeliništěm a nad několika ostrovy u pobřeží.

V rašeliništi žije mnoho vodních ptáků a vápencové skály jsou doslova prošpikované zajímavými jeskyněmi. K dispozici tady jsou i hotely a kempy.

Nenápadné a poněkud ospalé provinční městečko Prachuap Khiri Khan se nachází 90 km jižním směrem, v široké a rozsáhlé zátoce s jemnou pláží. Tamní dominantou je malý kopec u pláže Khao Chong (Zrcadlová hora).

Na kopci se tyčí buddhistická svatyně, k níž vede 390 schodů. Kopec je také obýván stádem zlomyslných opiček makaků. Z vrcholu bývá nádherný výhled na skalnaté pobřeží až na sever k Sam Roy Yot a k zátoce Prachuap.

Thajský národní park Khao Sam Roi Yot u Hua Hin

Místo

Prachuap Khiri Khan 11° 48' 28.2456" N, 99° 47' 57.6636" E
Location