Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Město Ayutthaya, 1. část

Jen asi 70 km od hlavního města Bangkok je vzdálené město Ayutthaya.

Bývalé hlavní město Siamského království je dnes perfektní zastávkou na okružní cestě po Thajsku.

Stará část města se nachází na ostrově, který vytvořily řeka Chao Phraya a její přítoky Pa Sak a Lop Buri.

Historie

Hlavním městem království se stalo za vlády krále U Thonga (nebo také Ramathibodi I.) v roce 1351.

Postupem času mělo tři královské paláce a téměř 400 chrámů, a bylo obklopeno masivní cihlovou zdí o výšce až 20 m.

Místo bylo ale osídleno již mnohem dříve, jak dokazují nalezené předměty z několika velkých chrámů. Jde např. o velkou sochu Buddhy ve Wat Phanan Choengu, o níž byla nalezena zmínka v kronikách na severu, že tu byla vztyčena v roce 1324.

V době jeho rozkvětu, tedy v polovině 18. století, mělo více než jeden milion obyvatel a bylo jedním z největších měst na světě. Obchodníci z Francie, Anglie, Portugalska, Nizozemí i Japonska měli dokonce na okraji města postavené své osady.

Dne 7. dubna 1767 byla Ayutthaya po 14-měsíčním barmském obléhání zcela zničena a velká část obyvatel po odvlečení do zajetí zabita.

O něco později bylo doslova na troskách a popelu postaveno město nové.

Dnes je hlavním městem stejnojmenné provincie a velká část historického starého města byla zapsána roku 1991 na Seznam světového dědictví UNESCO.

Památky

Ruiny královského paláce Wang Luang (Starý palác, thajsky Phra Ratchawang Boran), které jsou dnes k vidění, jsou pozůstatky paláce postaveného za vlády krále Borommatrailokanata. Dochovaly se z něj jen základové zdi velkolepých sálů.

Především byla zničena celá knihovna, která mohla vydat svědectví o historii před 14. stoletím. Dnes stojící budovy byly postaveny později za vlády králů Bangkoku.

Chrám Wat Mahathat byl postaven mnoho let před založením města, později byl jeho rituálním centrem. Dnes slouží jako svatyně pro buddhistické relikvie, která se - podobně jako matrjoška - skládá ze sedmi do sebe vnořených stúp (chedi).

S výškou cca 46 metrů byla chrámová věž v khmérském stylu - tzv. prang, nejvyšší svého druhu v Ayutthaye a ještě dnes je velmi působivá. Najdete zde také slavný foto motiv s hlavou Buddhy, která vypadá, že roste ze stromu.

Chrámový komplex Wat Ratchaburana byl postaven v roce 1424 králem Borommarachathiratem II. na místě zpopelnění jeho dvou bratrů, kteří zemřeli ve vzájemném boji o trůn. Zbytky základových zdí dokazují, že chrám musel být velký.

Chrám má přístupnou kryptu, kde můžete obdivovat štukatérské práce a umělecké nástěnné malby z období siamského království. Některé nálezy z tohoto watu, jako například zlatý slon, jsou vystaveny v Národním muzeu Chao Sam Phraya.

Nedávno zrekonstruovaný původní prang je dobře vidět, pokud se sem vydáte z východní strany. Zde bylo také nalezeno mnoho zlatých soch a klenotů, jejichž část ale byla bohužel ukradena. Zbytek se nyní nachází také v muzeu.

Hlava Buddhy v thajském chrámu Wat Mahathat
Autor: jipe7
Chrám Wat Ratchaburana ve městě Ayutthaya, Thajsko
Autor: Rex Gray
Geografie: 

Místo

Královský palác Wang Luang, Ayutthaya 14° 21' 33.6528" N, 100° 33' 27.432" E
Location