Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Pobřeží drahokamů

Thajské město Chantaburi
Autor: D. Darricau

Thajská provincie Rayong je známá pro své dlouhé písečné pláže, klidné zátoky a půvabné malé rybářské vesničky s typickými trhy, které stojí za návštěvu. Charakteristické je pro ní také členité pobřeží, lemované palmami.

Východně od jejího hlavního, stejnojmenného města Rayong se táhne tzv. Pobřeží drahokamů. Oblast získala tuto přezdívku díky velkému množství těchto minerálů.

Ještě dnes se v místních dolech těží drahé kameny, ovšem ne v tak velkém množství jako dříve. V této oblasti najdete také nádherné pláže, idylické ostrovy, palmové lesy a tropické vodopády.

Jeden z nejkrásnějších ostrovů celé provincie se jmenuje Ko Samet. Lodí se na něj dostanete z pobřežní rybářské vesničky Ban Phe přibližně za hodinu. Pokud trávíte dovolenou v provincii Pattaya, můžete si zajet na ty klidnější pláže ostrova Ko Samet.

Ostrov proslavily písečné pláže lemované temně modrým mořem a palmami. Nabídku vodních sportů a hotely najdete především na severu ostrova, kde leží i nejhezčí pláž Hat Sai Keo. Tuto písečnou pláž si oblíbily hlavně rodiny s dětmi a hodně lidí jí přezdívá "Diamantová pláž".

Další krásné pláže se rozprostírají podél východního pobřeží ostrova. Měli byste se podívat na pláž Phai Beach, která je známá i pod názvem Paradise Beach. Pokud chcete na ostrově přenocovat, můžete si vybrat z mnoha bungalovů, které většinou pronajímají místní lidé.

Chantaburi sice neleží přímo na Pobřeží drahokamů, ale přesto byste měli do "Měsíčního města" zavítat. Ve čtvrti Talat Phloi se kdysi scházeli obchodníci s drahými kameny a v okolí města si můžete ještě dnes prohlédnout safírové doly a pozorovat brusiče vzácných kamenů při práci.

Další zajímavostí města je památník krále Taksina, který byl postaven na počest tohoto thajského vládce. Ke krajině kolem Chantaburi patří plantáže, na nichž se pěstuje durian a rambutan. Milovníci přírody by měli navštívit blízké národní parky, například v pohoří Dangrek. Můžete vyrazit i na Lví mys (Laem Sing), kde spatříte zříceniny dvou pevností.

Poblíž hranic s Kambodžou leží malé, ale rušné město Trat, ve kterém se také nachází několik dolů. Nejslavnější drahý kámen, který se ve městě vytěžil, byl královský rubín. Dnes sice většina vzácných kamenů pochází z kambodžských dolů, ale v Tratu se nadále opracovávají.

Pokud se do této oblasti vypravíte, měli byste zavítat i na tratský trh. Stánky s občerstvením nabízejí pochoutky za příznivé ceny, a přímo lákají k tomu, abyste thajskou kuchyni poznali zblízka. Nabídka exotické zeleniny a čerstvých ryb zahraniční návštěvníky opravdu fascinuje.

Tři kilometry západně od Tratu stojí svatyně Wat Buppharam, které se přezdívá Květinový chrám. Byla postavena v období Ayutthaya. Z jen pár kilometrů vzdáleného místa Laem Ngop vyplouvají lodě na ostrov Ko Chang.

Jedná se o největší ostrov stejnojmenného souostroví, ke kterému patří více než padesát ostrovů. Souostroví proslavily úžasné pláže a ve vnitrozemí ostrovů se tyčí hory vysoké až 800 metrů. K procházkám lákají i krásné vodopády.

Nejznámější pláží na ostrově Ko Chang je asi White Sand Beach (Hat Sai Khao). Pokud je tu pro vás přeplněno, dále na jihu najdete klidnější a přitom stejně krásné pláže. Ko Chang však nabízí mnohem více zajímavostí.

Na ostrově najdete mnoho vodopádů; jedním z nich je Tham Mayom. Pod ním se nachází malá vodní nádrž, která láká k osvěžující koupeli. Mimo období dešťů jezdí trajekty z přístavu Laem Ngop i na jiné thajské ostrovy, například Ko Kut nebo Ko Mat.

Místo

Wat Buppharam, Trat 12° 14' 58.236" N, 102° 29' 42.4464" E
Location