Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Dovolená na severu Thajska

Zlatý trojúhelník Sop Ruak - zlatý Buddha

Severní Thajsko je zemí starého království Lanna a platí za kolébku nejstarší thajské civilizace . Jeho sousedy jsou země Laos a Myanmar (dříve Barma). V této oblasti byly a jsou dodnes nacházeny fascinující geologické poklady. Bývalá hlavní města království Lanna Chiang Mai a Chiang Rai jsou plná historických pamětihodností, muzeí a tržišť, na kterých je možné zakoupit textilie a výrobky uměleckých řemesel.
Královská říše Lanna vládla území dnešní severní části Thajska od 12. do 18. století.

Stranou větších měst zde na návštěvníky čeká uhrančivě krásná krajina s neobyčejnými přírodními parky a s nejvyšší thajskou horou, 2 959 metrů vysokou horou Doi Inthanon. Úrodná údolí, rozlehlé pralesy a neprostupné džungle s řekami a šumivými vodopády – tím vším se tento region Thajska, který patří k nejpozoruhodnějším oblastem země, vyznačuje.

Tuto hornatou oblast obývají již po desetiletí polonomádské horské kmeny, většinou z Tiberu, Myanmaru a z Číny. Mají svou vysoce rozvinutou a velmi odlišnou kulturu, která do země přitahuje velké množství turistů. Přes 80% všech turistů, kteří přijedou do Chiang Mai, mají zájem o výlety "Hilltribe Trekking", které vedou právě k těmto horským kmenům. Severní horskou oblast obývají kmeny Karen, Yao, Lahu, Hmong, Akha a Lisu. Celkový počet zdejších obyvatel se odhaduje asi na půl miliónu. Kromě pěších túr, jsou zde pro turisty připravené jeepy, sloni anebo koně. Další možnost přesunů nabízejí lodě.

Oblast úplného severu Thajska se dotýká hranic států Myanmar a Laos. Toto území se někdy nazývá také "Zlatý trojúhelník". Tato oblast je také historicky spojována s produkcí opia. Také zde se nachází mnoho odlehlých vesnic, jehož obyvatelstvo si stále zachovává svůj tradiční životní styl. Kromě toho zde byly zřizovány vesnice pro bývalé vojáky - čínské nacionalisty a jejich potomky, kteří odešli po porážce v občanské válce v 1949.

Do Zlatého trojúhelníku se dostanete z Chiang Saen na horském kole nebo autem, dále pak lodí. Tato oblast má i v dnešní době turistům co nabídnout. Je zde mnoho památek, které si návštěvníci mohou prohlédnout na skoro 200 km dlouhé okružní jízdě. Například vrcholek trojúhelníku Sop Ruak, vesnice horských kmenů, překrásnou horskou krajinu anebo historická městečka Chiang Saen a Chiang Khong. Je zde také mnoho možností k ubytování turistů, kteří uskutečňují několikadenní výlety do okolí.

K dispozici jsou tři hlavní trekkingové cíle: Chiang Mai – Mae Tang Route zahrnuje většinou jízdu na vorech po řece Mae Tang, Chiang Mai – Mae Hong Son Route turisty provede návštěvníky přenádhernou horskou krajinou, Chiang Mai – Chiang Rai Route je asi nejkomfortnější cesta, která vede z Tha Ton, dále po řece Mae Kok. Ostatní cesty vedou do Chiang Dao, Mae Chan Ngao, Phrao, Wiang Pa Pao a do města Lampang.

Místo

Chiang Mai 18° 47' 12.3" N, 98° 59' 13.4664" E
Location