Jste zde

Domů » Pláže

Provincie Phang Nga

Část zátoky Phang Nga
Autor: Wilson Loo

Thajská provincie Phang Nga se rozprostírá severně od ostrova Phuket podél stejnojmenné zátoky, ve které se nacházejí stovky neuvěřitelně krásných ostrůvků. Snadno se tam dostanete místním autobusem nebo vypůjčeným autem.

První dojem o přírodních krásách této oblasti si uděláte již při příjezdu, ale měli byste však navštívit i několik architektonických památek. Za prohlídku stojí třeba Wat Suwan Kuha, jemuž se říká i Wat Tham (Jeskynní chrám). Skrývá se v něm mimo jiné 15 m dlouhá socha ležícího Buddhy. Jeskynní chrám je vzdálen 13 km od města Phang Nga.

V zátoce Phang Nga se z mělké vody tyčí přes 100 vápencových ostrůvků, které dosahují výšky až 300 m. K nabídce provincie patří výlety člunem na tyto ostrovy, i výlety kánoí, při kterých můžete prozkoumat mnoho jeskyní. Dá se do nich vjet pouze při odlivu, některé z nich jsou navíc propojené tunelem. V zátoce si přijdou na své také potápěči. V mělkém moři můžete potkat leopardí žraloky, rejnoky anebo barakudy. Zátoku ocení i příznivci horolezectví, kteří si rádi vylezou na strmé útesy.

Hlavní atrakcí zátoky je ale "skála Jamese Bonda", jejíž pravé jméno zní Ko Khao Phing Kann. V roce 1974 se totiž objevila v bondovce "Muž se zlatou zbraní" a v roce 1997 ve filmu "Zítřek nikdy neumírá". Ze zátoky budete mít i skvělý výhled na okolní ostrovy. Za návštěvu stojí i muslimská rybářská vesnice Ko Panyi, jejíž domy všech 2000 obyvatel stojí na dřevěných kůlech. Ve vesnici dokonce stojí malá mešita.

Až do prosince roku 2004 navštěvovalo ostrovy Phi Phi přibližně půl milionu turistů za rok. Tato návštěvnost ale šesti půvabným ostrůvkům moc neprospěla, odnesla ji mimo jiné čistota pláží. V posledních letech se naštěstí mnohé změnilo k lepšímu. Pláže byly po vlně tsunami zbaveny špíny a nepořádku, jsou čistší než dříve a panuje na nich větší klid. Přesto na ostrovy pořád přijíždí hodně turistů, za což může Hollywood.

Na ostrově Phi Phi Le se v roce 1998 totiž točil film Beach (Pláž, s Leonardem di Capriem), a proto dodnes do zátoky Maya přijíždějí tisíce turistů. Každé dvě hodiny jezdí z Phuketu na ostrovy trajekt, který vás zaveze na centrální ostrov Ko Phi Phi Don, kde se můžete i ubytovat. Tento ostrov také nabízí výlety lodí ke zbývajícím pěti ostrovům. Prohlédnout si můžete rovněž jeskyni se skalními kresbami, obrázky připomínají vikingské lodě, a proto se jeskyni říká Viking Cave.

Část zátoky Phang Nga
Autor: Wilson Loo
Thajsko - město Phang Nga
Autor: Wilson Loo