Jste zde

Domů » Jídlo a pití

Thajská kuchyně

Thajský salát Yam Nua

Podle stále se zvyšujícího počtu thajských restaurací po celém světě je patrné, že oblíbenost thajské kuchyně stále roste. Návštěvníci tak přijíždějí do země Thajsko s určitými představami o zajímavě chutnajících pokrmech místní kuchyně a chtějí se samozřejmě seznámit s jejich originály.

Thajská kuchyně v sobě spojuje vlivy kuchařského umění Číny, Indie, Indonésie, Malajsie a dokonce i Portugalska. Z této směsice vznikl vlastní, zcela jedinečný kulinářský směr. Středem thajského jídla je velká mísa s rýží. Ta je přílohou několika dalších pokrmů s kokosovým mlékem, čerstvě natrhanými a namletými bylinkami a kořením, ryb, polévek a salátů (Yam, většinou dost ostré chutě).

Různá jídla se servírují na stůl současně a každý si bere od každého kousek (přeplněné talíře se zde nenosí). Při jídle se používá lžíce a vidlička, přičemž jídlo se jí ze lžíce a vidlička slouží pouze jako pomocný nástroj.
Na mnoha místech země je základem Thai-Curry kokosové mléko s mnoha chutnými přísadami, jakými je např. citrónová tráva, krevetová pasta, rybí omáčka a několik čili papriček, jejichž chuť se pohybuje od jemných až po pekelně ostré.

Jako dezert je většinou servírováno čerstvé ovoce podle sezóny a také pudinku podobný pokrm, který je připraven z rýžové mouky, kokosového mléka, palmového cukru a z lepkavé rýže nebo také z vaječného žloutku.
Kousky ovoce jsou většinou připravovány z čerstvých plodů na horké pánvi wok a za rychlého míchání.

Každý region země má své typické speciality. V severní části Thajska je například nejoblíbenější lepkavá rýže. K té se podává grilované kuře ve speciální marinádě a Som Tam – ostrý salát ze strouhané zelené papáji, sušených krevet, citrónové šťávy, česneku a chilli. Pro sever je také typická nakyslá vepřová uzenina, zvaná Naem.

Thajsko a jeho kuchyně na jihu je ovlivněná muslimskou kuchyní Malajsie. Specialitou jsou zde mořské plody. Po celé zemi je oblíbená známá ostrá krevetová polévka Tom Yam Gung, dále pak Mi Krop (křupavé osmažené nudle s krevetami, vepřovým masem, vejcem a sladkokyselou omáčkou), Kaeng Phet Kai (kuřecí kari), Kai Tom Ka (jemná kuřecí polévka v kokosovém mléku a citrónovou trávou) a Yam Nua (hodně kořeněný salát z hovězího masa).

Mnoho turistických destinací a hotelů nabízí pro hosty kurzy vaření. V Bangkoku je dokonce několik kuchařských škol, kde se turisté mohou naučit připravovat tradiční thajské pokrmy.

Thajský pokrm Mi Krop
Krevetová polévka Tom Yam Gung

Místo

Bangkok 13° 45' 5.382" N, 100° 29' 36.24" E
Location