Jste zde

Domů » Thajské ostrovy

Země a lidé Phuketu

Phuketská zátoka Phang Nga
Autor: 29cm

Thajský ostrov Phuket je zajímavým a zvláštně "žhavým" místem. Jeho skvělá poloha na trase nejrůznějších obchodních cest, bohaté zásoby cínu a tropická nádhera lákají návštěvníky ze všech koutů světa již po dlouhá staletí.

Od pradávna se zde setkávaly různé kultury: Malajští rybáři, thajští zemědělci, čínští obchodníci, Portugalci, Holanďané, Francouzi nebo Angličané. Ostrov se nachází na námořní cestě mezi Předním a Zadním Orientem. O čilý obchod se později zasloužily zásoby cínu a kaučuku, Phuket byl již v 16. století bohatou thajskou provincií.

Již dlouho předtím zde ale hrála významnou roli rajská krása ostrova. Až do 70. let minulého století plynuly hlavní příjmy ostrova z exportu cínu, v současnosti zase tvoří hlavní zdroj příjmu cestovní ruch. Dnešní turisté sem přijíždějí především za pozemským rájem, nádhernými plážemi západního pobřeží, za krasovými formacemi v zátoce Phang Nga, tropickými lesy nedaleko pobřeží, nádechem džungle a exotikou Dálného Východu.

Na ostrově dnes žije asi 250 000 obyvatel – pestrá směsice různých národů a náboženství, mezi kterými dominuje především buddhismus. Jedno obyvatele ale spojuje: Sanuk – radost ze života a příslovečná přátelskost, která je stále ještě pravá a nefalšovaná.

Čínský svátek vegetariánů, který se koná každý rok na přelomu září a října, je největší událostí na ostrově. Věřící se na devět dnů vzdají masa, což je potřebné pro očištění těla. Před buddhistickými chrámy a na náměstích se odehrávají různé okultní obřady. Je to opravdu zvláštní podívaná.

Osoby označované jako "média" se procházejí po žhavém uhlí, nebo lezou po žebřících, jejichž příčky tvoří ostré meče, aniž by se přitom zranily. Média si ve stavu transu zabodávají do tváří a do jazyka jehly. Očividně je tyto odvážné kousky vůbec nebolí. Svátek je ukončen půlnočním průvodem z Phuketu do Saphanu. Smyslem průvodu je doprovodit k moři bohy, kteří poté vstoupí na nebesa.

Místo

Ostrov Phuket 7° 58' 45.426" N, 98° 17' 43.2744" E
Location