Jste zde

Domů » Bangkok

Bangkok - chrámy

Bangkok - část chrámového komplexu Grand Palace
Autor: huitze

Bangkok se pyšní velkým počtem nádherných chrámů. Ty zřejmě nejvýznamnější se nacházejí v oblasti Rattanakosin v západní části města. Rattanakosin bývá sice označován za ostrov, ale ve skutečnosti je to dnes již součást města a cesta tam umožňuje návštěvníkům navštívit mnoho památek, které nejsou příliš daleko od sebe.

Velkolepý komplex paláce Grand Palace sdružuje mnoho chrámů a staveb v různých architektonických stylech. Zlatě natřené blyštivé střechy a zobrazení Buddhy jsou všudypřítomné. Ale v tomto paláci lze vidět i mnohé další zajímavosti, jako např. Royal Thai Decorations a Coins Pavilion, kde je stálá expozice královských korunovačních klenotů, vyznamenání, medailí a mincí až do počátku 11. století.

Jedním z nádherných chrámů komplexu je Wat Phra Kaeo, klenotnice thajského umění a místo, kde stojí smaragdový Buddha. Je také místem snad nejuctívanějšího zobrazení Buddhy, které se nalézá v samém středu komplexu.
Areál je otevřen denně s výjimkou dnů, kdy se tu odehrávají královské ceremonie. Ty bývají ale včas oznámeny. Návštěvníci jsou poučeni, že naprostou nutností je uctivé a vhodné oblečení.

Chrám Wat Mahadhatu se nachází naproti Wat Phra Kaeo na druhé straně ulice, na západní straně místa Sanam Luang. Je také znám pod označením Temple of the Great Relic (chrám důležitých relikvií). Dnes je národním střediskem mnichů Mahanikai a je tu umístěna škola Mahachulalongkorn Buddhist University, jedno z nejvýznamnějších center buddhismu v Thajsku. Chrám je otevřen denně, vstup je zdarma.

Nádherný trůnní sál Ananta Samakhom, nacházející se na ulici Ratchadamnoen Nok Avenue, byl postaven za vlády krále Ramy V. Pro jeho stavbu byl použit mramor ve stylu italské renesance. Strop budovy je vyzdoben nádhernými freskami, které zpodobňují některé důležité královské ceremonie z doby vládnutí králů Ramy I. až Ramy VI. z královského rodu Chakri.
Dnes se trůnní sál využívá především při významných královských a státních ceremoniích.

Geografie: