Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Chiang Mai, 1. část

Jedna z rušných nočních ulic v Thajsku
Autor: kevinpoh

Asi 700 km od města Bangkok se nachází Chiang Mai, nejdůležitější město severní části Thajska a hlavní město stejnojmenné provincie.

Lidově se město označuje jako "Růže severu", nachází se v idylické poloze na břehu řeky Ping s jedinečnými přírodními krásami a honosí se stejně jedinečnou kulturní historií.

Město bylo založeno v roce 1296 králem Mengraiem jako hlavní město království Lan Na a těšilo se dlouhodobě nezávislosti, díky které si do značné míry mohlo zachovat svou kulturní identitu.

To se odráží nejen v každodenním životě jeho obyvatel (žije jich zde asi 150 tisíc), jejichž dialekt, zvyky a kulinářské speciality se zachovaly až dodnes, ale také v množství různých fascinujících starověkých chrámů v severothajském stylu, které dokládají lásku k rozličným architektonickým detailům.

Toto thajské město je stále tradičním místem zdejší řemeslné zdatnosti. Díky zde vyráběnému zboží z hedvábí, vlny, stříbra, keramiky, apod., zůstalo toto město předním cílem v Thajsku pro všechny milovníky umění a řemesel.

Kolem města se na více než 20.000 km2 rozprostírá stejnojmenná provincie, která představuje jednu z vůbec z nejmalebnějších krajin v celém Thajském království. Údolí Ping je velice úrodné, je pokryté rýžovými poli a obklopené horskými pásmy.

Celá provincie je bohatá na zalesněné hory (tyčí se tu i Doi Inthanon, nejvyšší vrchol Thajska), džungle a řeky. Najdete tu všechno, co si jen můžete přát pro dobrodružnou dovolenou: trekkingové túry, jízdu na slonech, rafting nebo cestu safari jeepem do přírodního ráje.

Tradiční vesnice zdejších horských domorodých kmenů v jejich barevných krojích a jejich doposud moderní civilizací nedotčený životní styl, propůjčují tomuto regionu zajímavý ráz. Zároveň ale v provincii můžete najít také luxusní hotely, rekreační střediska v horách a všechna další zařízení, která nabízejí moderní komfort a pohodlí.

Zajímavosti

Chiang Mai má celkem asi 200 buddhistických chrámů (Wat), z nichž mnohé se nacházejí ve staré části města. To je obklopené antickými hradbami, jejichž zbytky tu ještě dnes stojí, a vodním příkopem, který můžete přejít po mnoha mostech. Centrum moderního města leží východním směrem od bývalých městských hradeb na břehu Ping Maenam.

Wat Suan Dok

Chrám Wat Suan Dok u silnicce Suthep Road byl postaven ve 14. století jako jeden z královských letohrádků a je zvláště hrdý na své bílé "chedi", v nichž je uložen popel zesnulých příslušníků bývalé královské rodiny. V jedné z kaplí je umístěna 500 let stará bronzová socha Buddhy, která se řadí mezi největší kovové sochy v celém Thajsku vůbec.

Wat Chiang Man

Nejstarší chrám Chiang Mai se nachází uvnitř starých městských hradeb na ulici Ratchaphakhinai Road, postaven byl pravděpodobně roku 1296. Údajně zde žil král Mengrai, zatímco se stavělo nové město.

Zajímavé jsou především řady kamenných slonů, odpočívajících v chedi a chrámová kaple. Uvnitř se nacházejí dvě starověké sochy Buddhy: Khao Phra Kaeo, malá křišťálová soška, která má prý schopnost přivolávání deště, a Phra Sila Khao.

Geografie: 

Místo

Wat Chiang Man, Chiang Mai 18° 47' 37.7412" N, 98° 59' 20.2992" E
Location