Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Chiang Mai, 2. část

Thajský chrám Wat Phra Sing
Autor: iambents

Wat Phra Sing

Malebný chrám Wat Phra Sing u silnice Sam Lan Road pochází z roku 1345 (král Pha Yo). Uvnitř něho objevíte uctívanou sochu posvátného Buddhy Phra Sihingha, která bývá oslavována při svátku thajského Nového roku Songkran (13. - 15. dubna).

K chrámovému areálu také náleží kaple Lai Kham s nádhernými dřevořezbami a nástěnnými malbami v severním stylu a dále stále velmi pěkné budovy s impozantní reliéfovými obrazy, uloženými v posvátných spisech a zvonkovitá stupa.

Wat Chedi Luang

U silnice Phrapokklo Road mohou návštěvníci obdivovat největší chedi v celém Chiang Mai. 98 m vysoká a 54 m široká stavba byla dokončena v roce 1481, ale v roce 1545 byla zčásti zničena při zemětřesení.

Opravdu pozoruhodné je "naga" - nádherné schodiště, které zdobí vestibul kaple. Wat Chedi Luang je také považován za jedno z bývalých míst úschovy Smaragdového Buddhy, kterého nyní můžete obdivovat v chrámu Wat Phra Kaeo v Bangkoku.

Wat Ku Tao

V blízkosti stadiónu se nachází chrám Wat Ku Tao, známý především chedi s neobvykle baňatým tvarem připomínající vodní meloun, který také dal thajské jméno tomuto chrámu. Stěny jsou zdobeny kousky barevného porcelánu, které údajně představují misky pro almužnu pěti mnichů.

Wat Chet Yod

Stranou centra města, u hlavní silnice severně od křižovatky Huai Kaeo-Nimmanhemin, stojí chrám, charakteristický svou čtvercovou chedi, jenž má 7 věží (chet). Architektonicky byla stavba tohoto chrámu inspirována chrámem Bodhygaya v Indii, který bývá označován jako místo Buddhova osvícení.

Wat U-Mong

Nádherný meditační chrám u Suthep Road byl postaven za vlády krále Mengraise. Postaven byl téměř po venkovském způsobu, takže se výrazně liší od ostatních velkých chrámů ve městě. Jeho hlavním architektonickým rysem je velká antická chedi.

Wat Saen Fang

Starý chrám u Tha Phae Road je architektonicky velice zajímavý, byl postaven v barmském stylu.

Wing Kum Kam

Jihovýchodně od města, mezi 3. a 4. kilometrem silnice do Lamphunu, objevili archeologové pozůstatky více než 20 chrámů a dalších budov, které byly součástí starobylého města, které tu kdysi stávalo ještě před založením Chiang Mai, které bylo vybudováno za vlády krále Mengraie.

Národní muzeum

Toto muzeum, založené roku 1973, se nachází hned vedle chrámu Wat Chet Yot. Je tu umístěna zajímavá sbírka umění a řemesel, kousky z historie království Lan Na, a také třeba dřevění otisk nohy Buddhy.

Night Bazar

Noční bazar v blízkosti řeky Maenam Ping nabízí k zakoupení místní produkty, potraviny a textil (hlavně od horských obyvatel). O pohodu místních obyvatel i turistů se zároveň stará mnoho stánků s občerstvením.

Royal Flora Expo

Mezinárodní výstava květin, která mimo jiné nabízí obrovské haly s orchidejemi, se nachází cca 10 km jihozápadně od staré části města.

Muzeum hmyzu a přírody

Insect and Natural Wonders Museum zahrnuje přímo fascinující expozici místních i zahraničních druhů hmyzu a zvířecí fosílie.

Geografie: 

Místo

Wat Chedi Luang, Chiang Mai 18° 47' 13.3692" N, 98° 59' 11.3604" E
Location