Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Chiang Rai

Chrám Wat Phra Singh
Autor: avlxyz

Provincie Chiang Rai se vyznačuje svou nedotčenou horskou krajinou a její stejnojmenné hlavní město patří mezi nejvýznamnější města úplného severu Thajska. Celé město je zahaleno do jakéhosi tajemna. Ve městě se nachází celá řada památek a je ideálním výchozím místem pro výlety do okolí. Většina turistických atrakcí leží ve vzdálenosti, která je dosažitelná během jednodenního výletu. Stejně jako v celém severním Thajsku, tak i zde, jsou oblíbeným cílem návštěvníků sídliště domorodých kmenů.

Až do 80. let minulého století bylo toto město ospalou metropolí bez vybudovaných cest. Až po vybudování rychlostní komunikace a po rozšíření letiště se oblast stala dostupnou i pro turisty. Vyrostly zde také moderní hotely pro návštěvníky. V oblasti je také mnoho společností, které pro turisty organizují výlety do horských regionů. Další oživení turismu má přinést otevření hranic s Myanmarem a s Čínou. Díky příznivým klimatickým podmínkám je oblast kolem Chiang Rai vhodným turistickým cílem po celý rok.

Nejcennější pamětihodností města je chrám Wat Phra Kaeo. Chrám Wat Phra Singh zase zaujme svojí neobvyklou dřevěnou architekturou, v chrámu Wat Mungmuang je k vidění sedící socha Buddhy. Chrám Wat Dio Chom Thong byl postaven ve 40. letech minulého století a nabízí krásný výhled do okolí. Typickým příkladem koloniální architektury je nemocnice Overbrook Hospital. Životní styl místních obyvatel přibližuje muzeum Hilltribe.

Provincie Chiang Rai nabízí mnoho dalších zajímavých vesnic a měst. Například Mae Sai – nejseverněji položené thajské město, které je s Myamarem spojené mostem. Mae Salong bylo založeno čínskými vojáky, ve vesnici Mae Chan žijí kmeny Akha a Yao. V blízkosti horských vesnic Yao a Akha leží poutní centrum.

Několik horských kmenů žije také ve vápencovém masivu Doi Tung. Je to oblast, kde byl dříve pěstován mák, který se používá na výrobu opia. Z místa Ban Hin Taek byl v roce 1982 vyhnán proslulý opiový král Khun Sa. Nejstarším městem oblasti je Chiang Saen. K vidění jsou zde na břehu řeky Mekong pozůstatky chrámů. V blízkosti se nachází jezero Chiang Saen. Národní park Doi-Phu-Kha je jednou z nových chráněných přírodních oblastí s mnoha jeskyněmi a vodopády.

Místo

Chiang Rai 19° 54' 41.8536" N, 99° 49' 41.088" E
Location