Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Dovolená v Isanu, 1. část

Thajský chrám Wat Sala Loi

Oblast Isan tvoří severovýchodní část Thajska, zabírá přibližně třetinu celé země. Nachází se na náhorní plošině Khorat, na severu a na východě je ohraničená řekou Mekong, na jihu Kambodžou. Na západě jí odděluje pohoří Phetchabun od severního a centrálního Thajska.

Dosud se jen málo lidí odvážilo strávit dovolenou v této části Thajska, cestovní ruch tak zatím region nepoznamenal. Přesto tu spatříte plno zajímavých věcí. Například krásnou přírodu: zalesněné hory, pustou buš a úrodná říční údolí. Touto oblastí protéká také řeka Mekong, která vyznačuje hranici Laosu. Podél jejího toku najdete idylické osady a několik pláží. Panuje zde tropické klima, občas bývá chladněji a častěji prší.

Kromě přírody na vás v této oblasti čekají zajímavé historické památky, hlavně z údobí Khmérů. Khmérská říše totiž od 9. do 13. století zasahovala také do Isanu. Proto na severovýchodě země spatříte mnoho památek z tohoto období. Do regionu se nejlépe dostanete místním busem nebo zapůjčeným autem. K dispozici je i několik železničních tratí a letišť.
Pokud budete mít zájem, můžete se odsud vypravit i do sousedních států Laos a Kambodža.

Z hlavního města Bangkok se nejprve dostanete do hlavního města stejnojmenné provincie Nakhon Ratčasima (vzdálenost asi 260 km), jemuž se díky jeho poloze říká "Brána Isanu", a má také zkrácený název Khorat (Korat).
Khorat vám poslouží nejen jako výchozí bod pro výlety do okolí, v této metropoli na vás čeká několik lákadel. Večer se vám bude určitě líbit na tržišti s lahodnou thajskou kuchyní a spoustou zábavy.

Chrám Wat Sala Loi připomíná svým tvarem čínskou loď, proto má také přezdívku chrám plovoucích pavilonů. Pomník Thao Suranari je vůbec nejvýznamnější v celém městě. Je věnován statečné ženě Khun Ying Moo, manželce guvernéra, která v roce 1826 uchránila město před laoskými vojáky. Spolu s jinými ženami pozvala nepřátelské vojáky na skleničku. Když byli nepřátelé úplně opilí, ženy je povraždily. Na jaře se pořádá slavnost na počest této hrdinky.

Provincii Nakhon Ratčasima proslavila výroba hedvábí té nejlepší kvality. Pokud se chcete dozvědět něco o výrobě hedvábí, nebo si látku dokonce koupit, měli byste navštívit vesnici Pak Thong, kde se výrobě hedvábí věnuje kolem 70 závodů. V kulturním centru se dokonce můžete podívat tkalcům přes rameno a v muzeu se dozvíte, jak se tkalo hedvábí.

V provincii spatříte i hezkou keramiku, například v hrnčířské vesnice Ban Dan Kwian. Svatyně Prasat Hin Phimai je krásné, významné dílo khmérské architektury. Tato památka z 10. století se už dočkala restaurátorského zásahu, najdete ji 60 km severně od Khoratu. Kdysi v ní sídlil vicekrál Khmérské říše.

Geografie: 

Místo

Thao Suranari, Nakhon Ratčasima 14° 58' 28.9992" N, 102° 5' 53.0016" E
Location