Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Dovolená v Isanu, 2. část

Vstupní brána do národního parku Khao Yai
Autor: wongcha_um

Milovníci přírody by zase měli vyrazit do přírodního parku Khao Yai. Park o rozloze 2000km² byl založen již v roce 1961, a je tak považován za nejstarší přírodní park v Thajsku. Rozkládá se na území čtyř provincií podél pohoří Dongrek. Krajina je převážně hornatá, nejvyšší hora Khao Laem měří 1351 m. Pokud máte rádi pěší turistiku, nebo chcete poznat thajskou faunu a flóru, jste v Khao Yai na správném místě. Můžete si vybrat hned z několika tras. Nejkratší z nich je kilometr a půl dlouhá, nejdelší má 9 km.

Několikahodinová túra je ten nejlepší způsob jak poznat pestrou krajinu, její pralesy, jehličnaté lesy, vodopády, jezera a řeky. S obyvateli z říše zvířat se tu patrně potkáte – přinejmenším se tu často návštěvníkům ukazují sloni, jeleni a některé druhy opic. V národním parku ale žijí i tygři, leopardi a medvědi, ale tato plachá zvířata uvidíte jen zřídka.

K dalším zajímavým městům patří Surin na jihu Isanu. Město proslavilo nejen ručně tkané hedvábí, ale i každoroční svátek Elephant Round-up. Koná se každý třetí víkend v listopadu a vždy se na něm sejde přibližně 200 slonů. Hrají fotbal a předvádějí různé artistické kousky. Slavnost vrcholí veselým procesím s bohatě ozdobenými slony. Pokud se chcete této podívané zúčastnit, měli byste si s předstihem rezervovat ubytování. Kousky talentovaných tlustokožců ale nemusíte obdivovat jen v listopadu. Po celý rok si můžete zajet do 58 km vzdáleného parku Ta Klang Elephant Village.

Na mnoha místech provincie Ubon Ratchathani uvidíte působivou khmérskou architekturu. Mnoho památek pochází z 10. století, kdy byla provincie připojena ke Khmérské říši. Podle četných náboženských budov také poznáte vliv blízkého Laosu. Ten je nevíce patrný ve stejnojmenném hlavním městě provincie, Ubon Ratchathani. Třeba v chrámu Wat Thung Si Muang se pojí thajské a laoské stavební styly. K chrámu patří i skvostná knihovna z teakového dřeva, která stojí na pilířích na malém rybníce. Takovým způsobem chtěli dříve mniši chránit cenné spisy před termity.

Chrám Wat Suppattanaram na vás také zapůsobí jedinečným mixem stavebních stylů. Jestliže se chcete dozvědět více informací o Khmérech a buddhistických sochách z Laosu, měli byste zavítat do Národního muzea v Ubonu. Milovníci přírody by zase měli navštívit národní park Khaeng Tana, na jehož území se stékají řeky Mekong a Mun a v němž se nachází plno malých ostrůvků.

Krajina národního parku Khao Yai
Autor: iris
Geografie: 

Místo

Surin 14° 53' 23.9784" N, 103° 29' 27.7332" E
Location