Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Kanchanaburi

Thajsko - provincie Kanchanaburi
Autor: Paul Trafford

Kanchanaburi je provincie se světoznámým mostem přes řeku Kwai, plná drsné přírodní krásy s rozeklanými horami a modrými jezery. Narazíte tady na divoké vodopády, krápníkové jeskyně, které byly kdysi obývány jeskynními lidmi, na národní parky.

Ubytovat se můžete v rákosových chatkách nebo na palubách hausbótů na blyštící se hladině řek a údolních nádrží. Užijete si tu do sytosti idylického venkova a strávíte nezapomenutelnou dovolenou uprostřed přírody, aniž byste ztratili obvyklý komfort.

Stejnojmenné provinční hlavní město s přibližně 35 tisíci obyvateli leží na soutoku řek Kwai Noi a Kwai Yai. Bylo založeno v době vlády krále Ramy III. a nyní tvoří ideální výchozí bod pro výlety do zdejšího malebného okolí.

Archeologické vykopávky dokazují, že město bylo kdysi centrem prehistorické společnosti, a to v období paleolitu, mezolitu i neolitu. V malém regionálním muzeu v okrese Ban Kao si můžete prohlédnout kosti i nástroje pravěkých kultur z této oblasti.

Během období říše Dvaravati bylo Kanchanaburi pod kulturním vlivem dvou velkých sousedních měst, bývalých kulturních center Nakorn Pathom a U-Thong. Se vzestupem Khmerů se stalo součástí Khmerské říše a důkazem jeho rozkvětu je mnoho významných staveb, např. chrám Prasat Muang Singh.

Kanchanaburi, město na malé řece Mae Nam Kwai nebo jen zkráceně Kwai, vešlo ve všeobecnou známost díky světoznámému hollywoodskému filmu, který se natáčel podle předlohy spisovatele Pierre Bouillého "Most přes řeku Kwai", o událostech z druhé světové války.
Od konce listopadu do začátku prosince se v provincii koná "Týden mostu přes řeku Kwai". Světelná a zvuková show doplňuje historické výstavy. Samozřejmou součástí této akce je i jízda vlakem přes známý most.