Jste zde

Domů » Thajské ostrovy

Ko Samui a okolí, 1. část

Ko Samui a mořský park Ang Thong
Autor: tentonipete

Mořský národní park Ang Thong, který se rozprostírá asi 35 kilometrů západně od ostrova Ko Samui, se skládá ze 42 ostrovů. Je to opravdový tropický ráj s obrovským deštným pralesem a s vápencovými skalisky, které se vypínají nad akvamarínově modrou mořskou hladinou.

Souostroví je z Ko Samui snadno přístupné a je to velice vhodné místo k celodennímu výletu. Přímo naproti budově správy parku se vypíná vyhlídka Ko Wua Talapu, ze které se vám naskytne úžasný pohled na neobydlené ostrovy s jejich prapůvodním charakterem. Do parku se pořádají organizované výlety a k nejvíce navštěvovaným místům patří jistě odlehlé laguny v Ko Mae Ko, stejně jako vyjížďky kajakem do blízkosti neobvyklých vápencových útvarů v okolí.

Jen krátká plavba lodí k hornatému ostrovu Ko Pha Ngan, vzdálenému asi 20 km severně od Ko Samui, se vám určitě vyplatí. Otevřou se tu před vámi opuštěné pláže, které představují skutečnou oázu relaxace.

Thong Sala, jediné městečko na ostrově, má i banku, poštu a několik obchodů. Ačkoliv je zde i několik hrbolatých silnic, je mnoho zdejších krásných pláží přístupných pouze lodí. Nejznámější pláží na ostrově je Hat Bin na jihovýchodě, kde se také odehrávají světově proslulé "úplňkové párty", které sem přitahují tisíce návštěvníků, aby tančily při každém úplňku po celou noc na pláži.

Malebná pláž ostrova má na severovýchodě zálivu Thong Nai Pan své dvojče, kde si můžete zaplavat a zašnorchlovat na nádherných místech, a kde také dokonce najdete pohodlné ubytování. Trochu na jih od Thong Nai Panu se pak nachází Than Sadet, nejpůsobivější vodopád na ostrově a kdysi velmi oblíbené místo velkého thajského krále Chulalongkorna.

Thajský Ko Pha Ngan s pláží
Autor: Ch.Haugen