Jste zde

Domů » Thajské ostrovy

Ko Samui a okolí, 2. část

Thajské místo Ko Nang Yuan
Autor: v.peckham

"Tao" znamená v češtině "želva" – a podle želvího tvaru byl také ostrov Ko Tao pojmenován, protože při pohledu z Thajského zálivu opravdu připomíná želvu. Ko Tao je o něco menší než ostrovy Ko Samui a Ko Pha Ngan a nachází se zhruba 40 km severozápadně od Pha Nganu. Dostanete se sem celkem bez problémů ze západního směru přímo z města Chumphon na thajské pevnině.

Ostrov je velmi populární zejména u potápěčů a má pověst jedné z nejpozoruhodnějších potápěčských lokalit v celém Thajském zálivu. Několik potápěčských škol v Mae Hatu, v jediném městě na ostrově, nabízí podmořské výlety pro začátečníky i pokročilé potápěče. Ko Tao má ale také řadu klidných a idylických pláží. Například pláž Sai Ri, která je vůbec nejdelší pláží na východním pobřeží nebo Hat Chalok Ban Koa a Hat Sai Daeng na jihu.

Jen kousek lodí je to k sousednímu souostroví Ko Nang Yuan. Rozkládá se tu malá skupina ostrůvků přímo u severozápadního pobřeží, kde můžete vidět vzájemně propojené impozantní písečné hráze a dvě mořské zátočiny, lákající ke koupání a k plavání.

Ještě před pár desítkami let obývaly jinak neobydlený ostrov jen velké mořské želvy a potkali jste tady jen pár rybářů. Dnes je ostrůvek v soukromém vlastnictví a téměř vymizelé mořské želvy se sem opět vrací.

V roce 1986 tu bylo postaveno několik bungalovů k ubytování pro turisty, restaurace a potápěčské centrum. V bezprostřední blízkosti ostrovů Ko Tao a Ko Nang Yuan se nachází několik potápěčských oblastí.