Jste zde

Domů » Thajské ostrovy

Ko Samui - země a lidé

Thajsko - část ostrova Ko Samui
Autor: matze_ott

Od zapomenutého ostrova až k nádherné turistické destinaci. Ko Samui nabízí nedotčenou přírodu na ostrově, bílé písečné pláže, kokosové palmy a pasoucí se buvoly před zdánlivě neprostupným pralesem.

Všudypřítomné husté lesy kokosových palem pokrývají celý ostrov. Měsíčně se tu sklidí až 2 milióny kokosových ořechů – často za pomoci vycvičený opic, které na palmy šplhají a ořechy sbírají. Ve cvičné stanici u Ban Khao Phra mohou návštěvníci pozorovat, jak se tyto opice – makakové – na práci připravují.

Další pozoruhodností ostrova je 15 metrů vysoká zlatá socha Buddhy na ostrůvku Fan, v zátoce Plai Laem. Velmi zajímavé a krásné jsou vodopády Hin Lat a Na Muang. Za návštěvu také určitě stojí skalní formace (ve tvaru penisu) na jižním konci zátoky Lamai nebo v blízkosti se nacházející Motýlí zahrada.

Nikdo přesně neví, odkud sem místní obyvatelé přišli. Legendy vyprávějí o čínských lodích, které na ostrov připluly před více jak 2000 lety, aby obnovili své zásoby. Jisté však je, že Číňané byli před 200 lety na ostrově prvními obyvateli, kteří ostrov znovu osídlili. Později se k nim přidali buddhističtí Thajci, kteří se živili rybolovem a zemědělstvím a později se s Číňany promíchali.

Místní obyvatelé si dosud uchovávají své tradice. Velice ochotně vítají všechny nové návštěvníky, kteří přijíždějí na dovolenou do tohoto "ráje" v Thajsku. Stále se usmívají a vyzařuje z nich uklidňující dobrota. Pro turisty je tento ostrov učiněným balzámem pro duši.

Místo

Ko Samui 9° 30' 4.6692" N, 99° 59' 38.0004" E
Location