Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Lamphun a památky, 2. část

Lamphun - chedi
Autor: ol'pete

Ve 13. století byla kolem postavena 8 m vysoká chedi, která současné výšky dosáhla v roce 1448, a sice za vlády krále Tilokarata. Nakonec zde nechal král Kawila na počátku 19. století přistavět ve čtyřech rozích ceremoniální štíty a devítistupňový štít až úplně nahoře, na špičce. Ve zvonici byl umístěn 2 metry velký gong, který byl od roku 1864 a je i v současnosti největším gongem v Thajsku a možná i na celém světě.

Chrám se využívá dodnes u příležitosti všech oficiálních akcí ve městě, a i proto bývá první zastávkou návštěvníků města. Právě u tohoto chrámu také začínají mnohé okružní prohlídky města.

Památníky Ku Chang a Khu Ma

Na severu města Lamphun se nacházejí památníky Ku Chang a Khu Ma. Tyto památníky byly postaveny na počest královských válečných slonů a válečných koní syna krále. Na žádném jiném místě v Thajsku nespatříte něco podobného. Díky krátkým vzdálenostem v Lamphunu není návštěva takovéto hrobky ničím nesnadným.

Ku Chang je stúpou obsahující pozůstatky válečných slonů krále Phrananga Chammathewiho. Podle místního podání měl královský slon velmi tmavou barvu a zelené zářící kly. Právě tenhle královský slon tehdy býval největším a nejsilnějším slonem celé královy armády. V menší stúpě vzadu jsou pak pohřbeny pozůstatky válečného koně, na němž bojoval syn vládce.

Obě dvě stúpy jsou obklopeny vysokými a mohutnými stromy, které dotvářejí celkový obraz tohoto malého parku. Alespoň na chvíli je možno ukrýt se v příjemném stínu. Vítr pěkně ochlazuje a cesta k hrobce je docela příjemná.

Národní muzeum

Nechtějí-li právě turisté bloudit v odpoledním horku, mohou v této době navštívit národní muzeum v Lamphunu. Muzeum se nachází hned u zadní části chrámu Haripunchei a zaměřuje se zejména na detaily historie města a říše. Jelikož je toho uvnitř opravdu hodně k vidění, měl by si každý návštěvník vyšetřit na návštěvu tohoto zajímavého muzea alespoň 2 hodiny.

A na co se mohou návštěvníci muzea těšit? Národní muzeum vystavuje různé předměty, kamenné nápisy, sochy, obrazy a umělecké předměty, které představují kulturu, tradice, zvyky a způsob života lidí v období Haripunchei.

Mezi nejzajímavější objekty uvnitř muzea patří rozhodně mnoho soch Buddhy, které vznikly v různých obdobích rozvoje Haripunchei. Spatříte tu také sochy, které vznikaly v obdobích Lanna a Dvaravati.

Je zde umístěno i několik starých artefaktů, jako např. ryté kameny Sema, starobylé rukopisy a rané nápisy. Starožitný nábytek a nádoby ze zlata a stříbra dokončují historický obraz někdejší mocné říše Haripunchei.

Kameny Sema

Za kameny Sema se označují ploché kameny s nápisy, které vyznačují posvátnou oblast chrámu. Jednotlivé části tvaru Bai Sema, který se podobá listu, jsou v Thajsku pojmenovány po částech těla. To znamená, že je tu "krk", "ramena", "hruď", "boky" a "břicho". Kameny Sema z období Dvaravati (přibližně 6. až 9. století n.l.) se skládají hlavně z "ramen".

Geografie: 

Místo

Park Ku Chang, Lamphun 18° 35' 11.9436" N, 99° 1' 3.9684" E
Location