Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Mae Hong Son

Mae Hong Son

Provincie Mae Hong Son leží v překrásném údolí Thajska, které je obklopené zalesněnými vysokými horami.Až do padesátých let 20. století nebyly v této oblasti k dispozici téměř žádné vybudované cesty a oblast byla od okolního světa zcela odříznuta. Po staletí zde místní obyvatelstvo bylo více než Thajci ovlivňováno obyvateli Barmy, dnešního Myanmaru. Tento vliv se mimo jiné projevuje i na místní architektuře.
V posledních letech se z oblasti stává vyhledávaná turistická destinace, je to velice oblíbené výchozí místo pro trekingové túry.

Ve stejnojmenném hlavním městě Mae Hong Son se denně koná trh, který rozhodně stojí za návštěvu. Chrám Wat Doi Kung Mu nabízí překrásný výhled na městečko, v barmském stylu postavený chrám Wat Hua Wiang je z teakového dřeva. Chrám Wat Chong Kham nabízí 100 let staré malby na skle a chrám Wat Chong Klang leží u malebného jezera Chong-Kham, jejich návštěva se jistě vyplatí. V chrámu Wat Phra Non je zase uložen popel králů.

V provincii se nachází přehradní hráz a horské prameny Pha Bong, vodopády Huey Pha a národní park Mae Surin s mimořádně zajímavým vodopádem. Za návštěvu jistě stojí oblast kolem řeky Pai, lesní park Tham Pla, sedmistupňový vodopád Pha Sua v lesním parku Namtok Pha Sua a horké prameny Mae Hu a Mae La Ka. Krajina kolem Doi Mae U-Kho má své největší kouzlo od října do prosince, to jsou pole divokých slunečnic v plném květu.

Určitě navštivte Tham Lot v lesním parku, kde je obrovská krápníková jeskyně v jednom z největších jeskynních systémů jihovýchodní Asie. Velice zajímavé jsou také v této oblasti nalezené prehistorické nálezy. Kulturní nadšenci by neměli vynechat návštěvu Wat Muai To – pagody v severním stylu, a chrámu Wat Kitti Wong. V Doi Mae Ho a ve vesnici Pha Ma Lo žijí horské kmeny Karen. Překrásný výhled do údolí se nabízí z vesnice Soppong, která leží ve výšce 700 metrů.

Milovníci adrenalinu jistě využijí sjíždění 180 km dlouhé řeky Pai. Návštěvníci si mohou vybrat mezi třemi etapami: z Huey Chang Kaeo k pramenům, k mostu Wiang Nua nebo do Ban Chumphonu. Další trasa vede z Ban Mo Tang v regionu Pai do Ban Pang Mu. Trasu z Ban Huey Dua, Tambon Pha Bong až do Ban Nam Phiang Din je možné projet také na motorových člunech nebo je prozkoumat při jízdě na slonech.

Za návštěvu zcela jistě stojí i prohlídka Mae Hong Son, domova "dlouhokrkého" kmenu Karen. Horský kmen Karen žije v oblasti blízko hranice se státem Myanmar a thajským Ban Nam Phiang Din. Žijí zde takzvané "žirafí" ženy, které kolem krku, paží a nohou nosí mosazné kruhy. S přibývajícím věkem přibývá i množství kruhů. Čím více kruhů žena má, tím více jsou lopatky ženy tlačeny dolů a její krk pak vypadá dlouhý. Tento neobvyklý zvyk je vykládán také tak, že kruhy sloužily jako ochrana před tygry.

Dřevěný chrám Wat Hua Wiang
Krápníková jeskyně Tham Lot
Geografie: 

Místo

Chrám Wat Chong Klang, Mae Hong Son 19° 17' 53.0664" N, 97° 58' 6.204" E
Location