Jste zde

Domů » Thajské ostrovy

Ostrov Ko Lanta

Ostrov Ko Lanta - pohled do okolí
Autor: -AX-

Přibližně 70 km od Krabi se nachází dvojitý ostrov Ko Lanta. Leží na severozápadě Thajska v Andamanském moři a patří k provincii Krabi. Dělí se na ostrov Lanta Yai (Velká Lanta) na jihu, s délkou asi 27 km a šířkou 12-15 km, a ostrov Lanta Noi (Malá Lanta) na severu. Od sebe jsou odděleny asi jeden kilometr širokou, přírodní mořskou cestou a funguje mezi nimi lodní spojení. Zatímco Lanta Noi je téměř neobydlený, Lanta Yai je turisticky dobře rozvinutý a je velmi zajímavým cílem. Oba ostrovy jsou součástí národního parku Mu Ko Lanta.

Ko Lanta Yai má asi 20 000 obyvatel, převážně muslimských rybářů. Přibližně 4% populace jsou obchodníci pocházející z Číny a 1% patří k etnické skupině "moken", často označované jako "mořští cikáni". Kromě rybolovu se věnují obyvatelé stále chovu dobytka, pěstování rýže a kokosovým a kaučukovým plantážím.

Až do konce 90. let minulého století ho navštěvovala jen hrstka turistů s batohy na zádech. Teprve v roce 1996 na něm byl zaveden elektrický proud, telefon je na ostrovech dokonce až od roku 2001. Dnes je na větším ostrově už i internet, najdete tu hotely všech cenových kategorií, cestovní agentury a potápěčské základny, takže si tu můžete splnit všechna vaše přání.

Na souostroví se nejlépe dostanete trajektem z Krabi, cesta trvá asi dvě hodiny. Pokud pojedete z Phuketu, potrvá cesta čtyři a půl hodiny, někdy se musí přestupovat na Ko Phi Phi. Všechny lodě přistávají v malé vesnici Ban Sala Dan na severu Lanta Yai. Odtud byste se měli vydat dále na jih, kde vládne na plážích mnohem větší klid. Lanta Yai je (ve srovnání například s Phi Phi) spíše nenápadný a klidný ostrov, oblíbenými lidmi co hledají klid anebo rodinami s dětmi.

Dešťový prales, který ve vnitrozemí pokrývá kopce vysoké až 500 m, zasahuje na jihu až k plážím. V tomto přírodním ráji mohou všichni aktivní turisté šnorchlovat, potápět se, jezdit na kánoi i na slonech, věnovat se pěší turistice a prozkoumávat tajuplné jeskyně. Kdo má však rád ještě více klidu, může pokračovat na ostrov Ko Jum, který leží 9 km severně od Velké Ko Lanty.

Podél celého 25 km dlouhého západního pobřeží ostrova se u pláží nacházejí bungalovové resorty ve všech cenových relacích, plážové restaurace, bary, internetové kavárny, masážní chaty a malé obchody. Vnitrozemí a východní pobřeží obývají téměř výhradně místní obyvatelé.

Ko Lanta - vesnice Sala Dan
Autor: -AX-
Ko Lanta - jedna z vesnic
Autor: -AX-
Ko Lanta - maják
Autor: -AX-
Ko Lanta - pláž
Autor: -AX-

Místo

Ko Lanta 7° 37' 34.1076" N, 99° 2' 45.0456" E
Location