Jste zde

Domů » Thajské ostrovy

Ostrov Ko Phangan

Ostrov Ko Phangan (nebo také Koh Pha Ngan) leží v Thajském zálivu, asi 60 km severovýchodně od thajské pevniny. Se svojí rozlohou 125 km² je to druhý největší ostrov souostroví Samui, ke kterému patří asi 60 dalších ostrovů, včetně Ko Tao, Ko Nang Yuan a přibližně 40 ostrovů národního parku Ang Thong.

Přímo před pobřežím Ko Phanganu leží řada velmi malých (asi 1 km² a menších) neobydlených ostrůvků, jako Ko Tae Nok a Ko Tae Nai na západě, Ko Maa na severozápadě nebo Ko Kong Than Sadet na východě.
Vnitrozemí je z větší části hornaté a pokryté džunglí. Nejvyšším vrcholem je 635 m vysoká Khao Ra na severu ostrova. Hlavním městem a nejdůležitějším přístavem je Thong Sala, kde žije přibližně polovina z 10 tisíc ostrovanů. Zbytek populace bydlí v asi 15, většinou na pobřeží ležících, vesnicích.

Stejně jako na větším sesterském ostrově Ko Samui jsou zde po cestovním ruchu hlavním zdrojem příjmů palmové plantáže a rybaření. Vyváží se především kopra, která se získává z kokosových ořechů. Kromě toho se z vláken ořechů vyrábějí podložky, dřevo se používá jako stavební materiál a pro výrobu každodenních předmětů a listy se využívají ke krytí domů.

Cestovní ruch neustále na ostrově stoupá od 80. let minulého století, a to zejména po otevření místního letiště. Vyhledávají ho zejména cestovatelé, kteří ve srovnání s jinými turistickými destinacemi v regionu (Phuket nebo Bali) chtějí klidnou a tichou atmosféru.
Mezi místní zajímavosti se řadí např. chrám Wat Khao Tam na kopci, vhodný pro meditaci, vodopád Tan Sadek nebo národní park Paeng.

Pláže na východním pobřeží, kde hory často dosahují až k moři, jsou z velké části dosažitelné pouze s tradičními dlouhými loďkami rybářů, které slouží také jako vodní taxi. Pouze dvě místa, u Haad Sadet a obě části pláže Thong Nai Pan, jsou více či méně dostupné zpevněnou silnicí napojenou na hlavní silnici na západní straně ostrova.

Kromě hlavního města ostrova se turistickým centrem stává také Hat Rin, ležící blízko jižního cípu Phanganu. Zejména ve dnech bezprostředně před a po úplňku se zde scházejí každý měsíc mladí cestovatelé a DJ´s z celého světa na známou "Full Moon Party". Její počátky sahají až ke konci 80. let. Dnes sem v hlavní sezóně od prosince do února přijíždí více než 10.000 milovníků rave párty, obzvláště na pláž Hat Rin Nok. Párty je také známá díky vysoké konzumaci drog mnoha návštěvníky, za což v Thajsku hrozí závažné tresty.

Místo

Thong Sala na ostrově Ko Phangan 9° 42' 42.3504" N, 99° 59' 11.2056" E
Location