Jste zde

Domů » Thajské ostrovy

Ostrov Ko Samet

Část ostrova Ko Samet
Autor: PnP!

Ko Samet je jedním z ostrovů na východní pobřeží Thajska. Rozkládá se v Thajském zálivu, před pobřežní částí provincie Rayong, přibližně 220 kilometrů jihovýchodně od hlavního města Bangkok. Je to největší a nejzápadnější ostrov ze seskupených ostrovů nedaleko pobřeží.
Název ostrova je odvozen od místního stromu cajeput, v thajském jazyce je výrazem pro cajeput slovo "samet".

Ještě před několika lety byl Ko Samet tropickým ostrovem s bílými písčitými plážemi a jen malým počtem návštěvníků, kteří tu našli ubytování v malých bungalovech. Dnes sem turisté přijíždějí na dovolenou ze všech evropských zemí, z Ruska i Číny, ale především z Bangkoku a okolních oblastí na krátké výlety nebo víkendové zábavy. Můžete zde také kempovat, pokud máte potřebné vybavení.

Malé městečko Saikaew na severovýchodě se stále více stává zábavní čtvrtí s nočními kluby, drahými restauracemi, hotely a bohužel také s problémy s odpadky. Leží zde také nejdelší a nejkrásnější pláž na ostrově, Saikaew Beach.
Západ ostrova je většinou skalnatý a má jen několik malých písečných pláží, zatímco východ se skládá převážně z jemných písečných pláží.

Další pláží je Phai Beach, známá také jako Silversand Beach. Přes den je o něco klidnější než Saikaew Beach, ale ve večerních hodinách zde lidé slaví s hlasitou hudbu v jednom z největších klubů na ostrově až pozdě do noci.
Dále za touto pláží je pak Tubtim Beach, také známá jako Whitesand Beach. Je jedním z nejklidnějších míst na ostrově.

Obvyklá cesta na ostrov vede přes Bangkok, pro turisty z autobusového nádraží Ekkamai na ulici Thanon Sukhumvit. Autobusem trvá cesta asi tři a půl hodiny do Ban Phe. Odtud jezdí trajekt, který trvá asi 30 minut na ostrov, ale můžete si také pronajmout motorový člun. Na ostrově samotném nejsou k dispozici žádné zpevněné silnice. Stávající silnice tak mohou být během silných dešťů neprůjezdné. Je možné si zde půjčit čtyřkolku nebo motorku, a pohodlně se tak pohybovat po celém ostrově.
Na mnoha místech si můžete zamluvit nádherný výlet lodí, kdy zažijete skvělé šnorchlování, potápění nebo jeden z mnoha rybářských výletů.

Ostrov má tvar trojúhelníku a největší část je pokryta lesy, pláže se rozprostírají jako chomáčky vaty na severu a východě. Jižní strana se jen pozvolna svažuje do moře, kde se též nacházejí malé skalnaté ostrůvky, sloužící jako útočiště zdejším rackům a jako místo, kam snášejí svá vejce.
S výjimkou oblasti Na Dan patří Ko Samet od 1. října 1981 k národnímu parku Khao Laem Ya - Mu Koh Samet, spolu s ostrovy Ko Kuthi, Ko Kruai, Ko Kham a Ko Plai Tin.

Ko Samet - jedna z pláží
Autor: PnP!

Místo

Pláž Saikaew Beach, Ko Samet 12° 34' 3.1188" N, 101° 28' 0.2676" E
Location