Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Surat Thani a zajímavosti

Pagoda Phra Borom That Chaiya
Autor: plynoi

Kanchanadit District

Opičí škola se nachází asi 8 km od města Surat Thani, u silnice číslo 401, kde se učí opice sklízet kokosové ořechy. Většinou se jedná o opice chycené poblíž v lese, jejich výcvik obvykle trvá asi tři měsíce. Místní cestovní kanceláře sem zajišťují různé výlety.

Ústřicové farmy jsou vybudovány v ústích řek Kadaeh a Ta Thong a ústřice zde dosahují mnohem větší velikosti než jinde. Kdo chce vidět, jak se tu ústřice sbírají, si může pronajmout "dlouhoocasý" člun. Farmy jsou od nábřeží v Thong Ta vzdálené asi 30 minut. Cena za návštěvu je cca 100 bahtů na osobu.

Don Sak District

Malý a malebný vodopád Wiphawadi ve venkovské oblasti se nachází asi 30 kilometrů východně od hlavního města provincie, u silnice č. 401, u obce Pak Praek.

Klášter Wat Khao Suwan Pradit byl založen Luang Pho Choiem, jedním z nejuznávanějších kazatelů buddhismu v jižním Thajsku. 45 m vysoká pagoda na kopci ukrývá relikvie Buddhy a je odtud také nádherný výhled na pobřeží.

Chaiya District

Lesní chrám Suan Mokkha Phalaram rozkládající se na ploše téměř 60 ha je více známý jako Suan Mok a nachází se asi 50 kilometrů severně od hlavního města provincie u silnice číslo 41. Zakladatelem chrámu Suan Mok byl teprve nedávno zesnulý mnich Bhikkhu Buddhadhasa, označovaný za mezinárodní celebritu.

Jeho heslo "Zpátky k původním formám buddhismu" bylo založeno na učení vůbec prvních učedníků Buddhy z období před více než 2 500 lety a přilákalo sem mnoho buddhistických mnichů a laiků z Evropy, Severní a Jižní Ameriky, z Austrálie i z Japonska.

Tento mnich vlastně odmítal konat jakékoliv náboženské obřady a jakékoliv chrámové dekorace. Ticho lesa považoval za ideální život pro kontemplaci a meditaci.

Pečlivě zrestaurována a uctívaná pagoda Phra Borom That Chaiya, asi čtyři kilometry severovýchodně od Suan Moku a pouze jeden kilometr od nádraží v Chaiya, je pravděpodobně stará více než 1200 let. Obsahuje relikvie Buddhy a důkazy o přímém spojení s říší Srivachaya.

Vesnice Phumriang Village, asi šest kilometrů východně od místa Chaya, je zdejším uměleckým centrem a je také známá svým brokátovým hedvábím protkaným stříbrem a jutovými klobouky.

Phanom District

Národní park Khao Sok se rozprostírá hlavně na ploše panenských lesů a po rozlehlých horských pastvinách. Žijí zde sloni, jávský skot, tapíři, buvoli, medvědi i černí panteři. Správa parku sídlí 1,3 km od kilometrovníku 109 na silnici 401 ze Surat Thani do Takuapa.

Obzvláště pak stojí za vidění vodopád Sip Et Chan (Jedenáct stupňů, cca 4 km od sídla správy), rybník Tang Nam (6 km), vodopád Bang Hua Raed (3 km) a vodopád Tan Gloy (9 km). V parku je nejlepší pohybovat se pěšky, mají tu také k dispozici ubytovny k přespání a kempy. Stravování a ubytování je ovšem zapotřebí zamluvit předem.

Ban Ta Khun District

Malebná přehrada Ratchaprapha (Chiao-Lan) se nachází asi 82 kilometrů od hlavního města provincie a lze sem dojet po silnici číslo 401. Mezi kilometrem 52 a 53 musíte odbočit vpravo. Pro ty cestovatele, kteří hledají klid a mír, zde mají i vhodné ubytování.

Geografie: 

Místo

Pagoda Phra Borom That Chaiya 9° 23' 6.4392" N, 99° 11' 6.5688" E
Location